Modestia – virtutea oamenilor de succes

„El înalță pe cei smeriți și izbăvește pe cei necăjiți.” (Iov 5:11)

Ascultă ediția audio aici.

Este larg răspândită concepția că omul modest este fie unul lipsit de merite, fie unul care nu își cunoaște valoarea, iar în societatea noastră umilința este privită cu dezaprobare, cu dispreț. De-a lungul istoriei însă, oamenii cu adevărat importanți au fost persoane modeste.

Maria, persoana pe care Dumnezeu a ales-o ca mamă pentru Fiul Său, era o tânără cu multe calități. Un aspect al firii ei se observă încă din primele rânduri ale relatării biblice – modestia. Cântarea ei de laudă ilustrează atât supunerea totală față de voia lui Dumnezeu, cât și umilința ei profundă (Luca 1:46-55).

Mai târziu, Domnul Isus a fost exemplul suprem de umilință. Deși era Fiul lui Dumnezeu, nu a considerat „ca un lucru de apucat” să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci „a luat un chip de rob”, iar atitudinea Sa a fost una de ascultare și de smerenie (Filipeni 2:6,7).

Azi e nevoie mai mult ca oricând de oameni modești care să se lase folosiți de Dumnezeu pentru a realiza lucruri mărețe și, printr-o atitudine plăcută și amabilă, să schimbe în bine viața oamenilor cu care interacționează.

Irena Sendler, asistentă socială în Polonia ocupată de naziști, animată fiind de dragostea față de Dumnezeu și de oameni, a reușit să salveze în anul 1942 peste două mii cinci sute de copii și de bebeluși din ghetourile evreiești. Nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace în 2007, Irena a rămas o persoană modestă. Întrebată despre activitatea de salvare a copiilor, ea a răspuns simplu: „Fiecare copil salvat este o justificare a existenței mele pe pământ, nu un titlu de glorie.”

Doamne, Îți mulțumesc că ești un Dumnezeu minunat, că privești cu îndurare la imperfecțiunea mea și îmi atribui toate meritele Tale!

Provocare:

Azi, când privești măreția lui Dumnezeu care se oglindește în perfecțiunea naturii, amintește-ți că și tu ești creația Sa și că tot ce ești și ai este darul Lui pentru tine!

Claudia Botezat
Conferința Oltenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor