Fetița, roaba lui Naaman

„Și sirienii ieșiseră în cete la o luptă și aduseseră roabă pe o fetiță din țara lui Israel. Ea era în slujba nevestei lui Naaman.” (2 Împărați 5:2)

Ascultă ediția audio aici.

Citind de multe ori această poveste, am încercat aproape de fiecare dată să mă pun în locul acestei fetițe. A fost smulsă din mâinile iubitoare ale părinților ei și dusă într-o țară străină. Când era normal să se joace cu copiii de vârsta ei, a fost împinsă de împrejurări să slujească în calitate de sclavă. Era înconjurată nu de oameni temători de Dumnezeu, ci de închinători la idoli. I-a fost teribil de greu. Biblia nu spune explicit acest lucru, dar e evident pentru cine citește printre rânduri. Această fetiță putea deveni rea și răzbunătoare. Dar nu s-a întâmplat asta. Nu reiese că ea ar fi fost supărată pe Dumnezeu. Mai mult chiar, nu s-a bucurat la aflarea veștii că stăpânul său are lepră. Nici nu a interpretat boala lui ca o pedeapsă divină pentru capturarea ei. Fetiței i s-a făcut milă de el și a căutat să îl ajute.

Aflându-se într-o țară străină, nu a uitat că reprezintă o parte a poporului ales. Prin comportamentul ei plin de respect și onestitate, a influențat-o pe soția lui Naaman să se bazeze pe cuvintele ei. Cuvintele copilei nu au fost luate drept născocire, ci în urma lor au fost întreprinse acțiuni majore. Căutând probabil o mulțime de doctori, niciunul nu l-a putut ajuta pe Naaman. Ajutorul însă a sosit de unde era cel mai puțin așteptat.

Mă întreb de unde știa fetița că prorocul Elisei îl va vindeca pe Naaman, dacă nu era menționat nicăieri că a vindecat pe cineva vreodată de lepră. Ea nu avea de unde să știe, dar a crezut. Oare Dumnezeu nu dorește să-i mântuiască prin noi poate pe profesorii, vecinii sau prietenii noștri? Suntem pregătiți pentru această lucrare măreață?

Nu aflăm din Scripturi care a fost deznodământul vieții acestei fetițe, dar credem că Dumnezeu i-a purtat de grijă. Încrede-te în Domnul ca prin tine El să Se poată descoperi unor generații întregi de oameni!

Doamne, ajută-mă să fiu o binecuvântare chiar și pentru cei care mi-au făcut rău!

Provocare:

Gândește-te astăzi la persoanele care, din perspectiva ta, ți-au făcut rău! Roagă-te pentru ele și caută o modalitate de a le face bine!

Andrei Borz
Conferința Transilvania de Sud

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor