Disciplina ca semn al iubirii

„Recunoaște dar în inima ta că Domnul Dumnezeul tău te mustră cum mustră un om pe copilul lui.” (Deuteronomul 8:5)

Ascultă ediția audio aici.

Cui îi place mustrarea? Dicționarul definește verbul „a mustra” printr-o serie de sensuri negative, neplăcute. Când însă Dumnezeu mustră, înseamnă că El disciplinează. Iar disciplina Lui este întotdeauna educativă, niciodată pentru a produce doar suferință și durere (Evrei 12:5-11; Apocalipsa 3:19). Obiectivul ei este salvator.

Când introduci disciplina în relația părinte-copil, parcă se strică totul. Fără disciplină însă nu se poate, înseamnă să nu-ți iubești cu adevărat copilul!

Ellen White afirmă că aplicarea corectă a principiilor disciplinei „este cea mai frumoasă și mai dificilă lucrare încredințată vreodată oamenilor. Ea reclamă tact, delicatețe, o sensibilitate deosebită, o cunoaștere a firii omenești, credință și o răbdare cerească, precum și dispoziția de a lucra, a veghea și a aștepta. Este o lucrare mai importantă decât orice altceva” (Ed, p. 249; sublinierea noastră, R. S.).

Pentru îndeplinirea acestei chemări sfinte, ia în calcul următoarele principii:

‒ Cunoaște-le și înțelege-le lumea! Nu poți înțelege totul, dar încearcă să înțelegi măcar „de ce”-ul din spatele vieții lor!

‒ Poartă-te cu afecțiune!

‒ Fii convingător, nu zdrobitor! În stabilirea binelui, nu te baza pe poziția ta de „mai-mare” al copilului tău, ci urmărește convingerea care se construiește pe respect, dialog, colaborare și argumente!

‒ Oferă libertate, dar nu fi libertin! Copiii iubesc libertatea. Libertatea îi câștigă și îi formează. Oferă libertate în schimbul responsabilității!

‒ Preferă colaborarea, nu controlul! În loc să impui anumite reguli, mai bine discutați și stabiliți împreună regulile pe baza principiilor și explică de ce binele e bine!

‒ Iubește vizibil, palpabil! Dragostea se vede. Ce înseamnă dragostea pentru copilul tău? Iubește-l pe limba lui și principial!

‒ Umple totul cu rugăciune! Rugăciune în tăcere, în ascuns, în public. Iubește în disciplină, ca ea să fie salvatoare! Roagă-te pentru bunătate și fermitate!

Doamne, învață-ne să iubim atunci când disciplinăm și să fim drepți când iubim!

Provocare:

Gândește-te astăzi la felul în care Dumnezeu aplică disciplina în viața ta! Ce principii observi care te-ar putea ajuta în relația cu ceilalți?

Romică Sîrbu
Uniunea de Conferințe

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor