Liantul dintre generații

„După aceea, voi turna Duhul Meu peste orice făptură; fiii și fiicele voastre vor proroci, bătrânii voștri vor visa visuri și tinerii voștri vor avea vedenii.” (Ioel 2:28)

Ascultă ediția audio aici.

Diferențele majore dintre generații sunt accentuate de resursele pe care le are fiecare dintre noi: pe de o parte, tineri entuziaști, plini de energie, dornici de a experimenta și de a realiza multe, pe de altă parte, bătrâni cu experiențe de viață profunde, cu tact și înțelepciune. În general, punctele tari ale unei generații reprezintă vulnerabilitățile celeilalte generații. Mai exact, tinerilor entuziaști și idealiști le lipsesc experiența de viață, înțelepciunea și viziunea profundă asupra punctelor esențiale. Bătrânilor noștri înțelepți și trecuți prin viață le lipsesc în general entuziasmul, gândirea idealistă și obiceiul de a visa cu ochii deschiși.

În biserica noastră, nu este greu să ne poziționăm într-una din tabere: fie să privim cu neîncredere spre ziua de mâine, sceptici la ceea ce pot face generațiile viitoare și cu pronosticuri sumbre, fie să ne încruntăm spre trecut, acuzând înaintașii noștri de toate lipsurile de azi. Locurile în care tensiunile dintre generații sunt vizibile reclamă o singură mare lipsă: Duhul Sfânt. Echilibrul promis de Dumnezeu pentru timpul din urmă este revărsarea Duhului Său, care are darul de a armoniza generații și de a completa lipsuri. Surprinzător și sfidând așteptările, revărsarea Duhului Sfânt nu le aduce tinerilor mai multă visare idealistă și bătrânilor mai multă înțelepciune și viziune, ci, ținând cont de vulnerabilitățile fiecărei generații, le va aduce tinerilor lumină, direcție și viziune, iar bătrânilor o perspectivă luminoasă asupra viitorului, sub forma unor visuri trăite, poate, chiar și cu ochii deschiși. O familie peste care Duhul Sfânt este revărsat are parte de armonie și înțelegere, de colaborare și împreună-simțire, de înțelepciune și entuziasm, de visuri și de viziuni.

Doamne, avem nevoie de tineri și avem nevoie de bătrâni! Binecuvântează deopotrivă generațiile din biserica noastră și unește-le în același spirit!

Provocare:

Când te-ai rugat ultima dată pentru Duhul Sfânt? Cere-I astăzi să te ajute să-i vezi pe ceilalți prin ochi binecuvântați!

Felix Mușat
Conferința Muntenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video