Fiu rău și neascultător

„«Fiu rău și neascultător, nu știu eu că ți-ai luat ca prieten pe fiul lui Isai, spre rușinea ta și spre rușinea mamei tale? […] Trimite să-l caute și să mi-l aducă, fiindcă este vrednic de moarte.» Ionatan a răspuns tatălui său, Saul, și i-a zis: «Pentru ce să fie omorât? Ce a făcut? Și Saul și-a îndreptat sulița spre el, ca să-l lovească.»” (1 Samuel 20:30-33)

Ascultă ediția audio aici.

Asistăm în acest capitol biblic la un puternic conflict între generații. Saul, împărat și tată, copleșit de invidie, renunță la rațiune și, cu orice preț, dorește să îl elimine pe David, rivalul la tron. Ionatan, fiul „rău și neascultător”, este mult mai echilibrat și mai rațional, deși el este moștenitorul de drept al tronului tatălui său. Este admirabil felul în care fiul, după ce a fost jignit, rămânând respectuos, îl înfruntă totuși pe tatăl său, arătându-i lipsa de logică și de corectitudine a comportamentului său. Din păcate, reacția tatălui este aceea a omului care, neavând niciun argument, recurge la mânie, violență și chiar crimă.

E adevărat că în conflictul nostru vorbim despre doi adulți, dar situații din viața reală demonstrează că nu de puține ori părinții sunt cei care greșesc. Sau la tine acasă nu se întâmplă niciodată așa? Din păcate, cei mai mulți părinți au o atitudine categorică, radicală, impulsivă, izvorâtă din convingerea că ei au dreptate și copiii sunt cei care trebuie corectați. Poate fi așa. Dar dacă totuși nu este?

Te provoc ca, începând cu ziua de astăzi, indiferent de vârsta copilului, ori de câte ori ai un conflict cu fiul sau fiica ta, spre deosebire de Saul, să ai demnitatea de a asculta cu interes poziția acestuia, de a căuta să înțelegi argumentele lui/ei și de a-ți reevalua poziția cu sinceritate și umilință, cu dispoziția de a accepta, atunci când este cazul, că tânărul/tânăra are dreptate. E greu, e foarte greu, dar nu e chiar imposibil. Vei vedea că, având o astfel de atitudine, relația se va îmbunătăți.

Roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să îi tratezi cu respect pe cei tineri!

Provocare:

Cere-i iertare unui tânăr pentru o greșeală pe care ai făcut-o față de el!

Gabriel Ban
Conferința Transilvania de Sud

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor