Profeția mesianică

Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni S-a dat şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.” (Isaia 9:6)

Ascultă ediția audio aici.

Am fost cândva în Gibraltar, pentru a mă ocupa în timpul vacanței de vară de cele două mici biserici din La Línea de la Concepción și Algeciras (Cadiz, Spania). Printre persoanele care participau la studiile biblice era şi o doamnă cultivată, cu o situație bună. Într-o zi, pe când studiam împreună despre profeția biblică, a fost foarte mișcată de împlinirea minunată a profețiilor mesianice ale lui Isaia: „Când au fost scrise?” a întrebat ea. „Cu șapte sute de ani înainte de Hristos”, i-am răspuns. „Poate este vorba despre o extrapolare, adică un fel de profeție post eventum?” a continuat. „Imposibil, pentru că într-o copie din anul 150 î.Hr. a cărții lui Isaia, găsită printre manuscrisele de la Marea Moartă, se aflau deja aceste texte.” „Și nu este vorba despre intuiții înțelepte sau de o idee inteligentă întâmplătoare a lui Isaia?” „Nu, doar prin inspirație divină ar fi putut profetul să facă preziceri atât de precise și detaliate”, i-am răspuns amabil.

Profeția mesianică a cărei împlinire se realizează în Noul Testament este una dintre cele mai convingătoare mărturii ale originii divine a Scripturilor și a autenticității mântuitoare a lui Isus. Conform lui Henry Parry Lindon, există 332 de predicții diferite în Vechiul Testament, a căror împlinire este, în mod literal, Isus Hristos. Atât în evanghelii, cât și în predicile din cartea Faptele apostolilor și în epistole, fraza privitoare la Isus: „ca să se împlinească ce fusese vestit prin proroci” (Matei 2:23) are valoare de dovadă. Nașterea, la fel ca patimile Fiului lui Dumnezeu, lucrarea Sa și profunda semnificație teologică și mântuitoare a morții Sale au fost prezise de profeții biblici.

Isaia, profetul mesianic contemporan cu regele Ezechia, a anunțat nașterea din fecioară a lui Mesia (7:14), titulaturile și numele Sale (9:6), duhul cu care L-a insuflat Dumnezeu (11:1,2), bucuria venirii Lui (25:9), lucrarea precursorilor Săi (40:3-5), caracterul spiritual al lucrării Sale (61:1-3), caracterul înlocuitor al suferințelor și morții Sale (53:2-9). Profetul Daniel a prezis data botezului și data morții Sale (9:24-27); Mica, locul nașterii (5:2); Zaharia, intrarea triumfală în Ierusalim și scena crucii (9:9; 12:10); Hagai, venirea comorilor tuturor popoarelor (2:7).

Să Îi mulțumim astăzi lui Dumnezeu pentru certitudinea cuvântului profetic.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor