Alerg spre țintă

Alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus. (Filipeni 3:14)

Ascultă ediția audio aici.

Punctul culminant al experienței perfecțiunii relatată de Pavel filipenilor este expresia emfatică „alerg spre țintă”. Putea adopta patru atitudini diferite atunci când și-a admis, cu sinceritate, imperfecțiunea și a creionat un viitor:

1. Abandonul. Eșecurile trecutului și recunoașterea propriei neputințe nu îi permit să continue lupta, vrând să se elibereze de tensiunea provocată de căutarea perfecțiunii.

2. Nesiguranța. În fața micilor progrese și a marilor regrese, nu îndrăznește nici să abandoneze, nici să avanseze. Situația este de fiecare dată mai rea și e din ce în ce mai secătuit.

3. Justificarea greșelilor. Încercarea de a găsi vinovați și de a-i face responsabili pentru propria stare. A se simți victima circumstanțelor. Departe de a-l dezvinovăți, această atitudine îl înjosește.

4. Continuarea luptei, perseverența, în ciuda dificultăților și eșecurilor anterioare. Este ceea ce face Pavel. Cu noi încurajări, el spune: „Doamne, voi continua, poți conta pe mine, ai răbdare și ajută-mă să devin mai bun.”

Când a spus aceste cuvinte, apostolul Pavel se afla la Roma, privat de libertate. Din închisoare, din celula suferinței, le scrie filipenilor că, încă o dată, Îi spune „da” lui Dumnezeu şi își reînnoiește angajamentul de a căuta perfecțiunea. Este contextul suferinței necesar pentru a continua lupta pentru perfecțiune? Când totul ne merge bine, ne complăcem și cedăm păcatului? Unele suferințe sunt veritabile providențe divine care ne ajută să devenim mai buni și să depindem mai mult de Dumnezeu.

Așa cum spune Petru: „Cel ce a pătimit în trup a sfârşit-o cu păcatul” (1 Petru 4:1). Care este ținta sau scopul luptei pentru perfecțiune? Ce speră Pavel la capătul drumului în căutarea sfințirii? În mod literal, premiul pentru luptă; la fel ca la jocurile olimpice, recompensa pentru câștigători. În mod curios, acest premiu este „chemarea cerească a lui Dumnezeu, în Isus Hristos”. Altfel spus, reînnoirea chemării lui Dumnezeu. Pentru Pavel, repetarea acelei întâlniri pe drumul Damascului, când a auzit pentru prima dată chemarea cerului.

În același fel, în experiența noastră creștină, trebuie să reînnoim frecvent aderarea noastră la Dumnezeu și să Îi spunem de multe ori, în multe situații: „Da, Doamne, urmăresc ținta, poți conta pe mine.” Domnul Își reiterează cu insistență vocația sfântă, făgăduința, siguranța sfințirii în Hristos.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video