Intoxicare în masă

Preaiubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh, ci să cercetaţi duhurile, dacă sunt de la Dumnezeu, căci în lume au ieşit mulţi proroci mincinoşi. Duhul lui Dumnezeu să-L cunoaşteţi după aceasta: orice duh care mărturiseşte că Isus Hristos a venit în trup este de la Dumnezeu. (1 Ioan 4:1-2)

Ascultă ediția audio aici.

De la 1 mai până la 18 iulie 1981, douăzeci de mii de persoane din Spania au fost afectate de o maladie ciudată care se manifesta prin simptome de pneumonie atipică: tuse, febră ridicată, dificultăți respiratorii, dureri toracice, dureri musculare intense, reacții ale pielii și, în unele cazuri, moarte instantanee. Epidemiologii au înregistrat mai mult de 70 de decese și mii de pacienți rămași cu sechele în urma a ceea ce, într-un final, a fost diagnosticată ca fiind o intoxicare în masă cauzată de consumul unui ulei toxic de rapiță, modificat în scopul folosirii în industrie.

Sortimentul de ulei de rapiță, numit canola, este comestibil și bogat în acizi grași nesaturați, omega-6 și omega-3, care sunt buni pentru sănătate. Are proprietăți foarte asemănătoare cu uleiul de măsline, dar, modificat pentru uz industrial, devine toxic, otrăvitor, mortal. Mânați de o sete criminală de profit, importatorii acestui ulei industrial l-au comercializat în mod fraudulos pentru consum alimentar, vânzându-l mai ieftin și folosind metoda din om în om. A fost cumpărat de clasa muncitoare, de persoane vârstnice, de mânăstiri, de instituții de binefacere; adică de oameni cu mijloace financiare limitate. Prima victimă a fost un băiat de opt ani, Jaime Vaquero, care a murit de pneumonie pe genunchii mamei sale, în drum spre spital.

În Sfintele Scripturi, uleiul de măsline simbolizează Duhul Sfânt. Uleiul folosit pentru aprinderea candelelor la templu reprezenta prezența divină în acel loc și se folosea şi la ungerea regilor, preoților și profeților. Faptul că li se turna uleiul pe cap avea semnificația că li se transmitea Duhul lui Dumnezeu (1 Samuel 16:13), profeții deveneau „cei unși” (Zaharia 4:14), „omul insuflat” (Osea 9:7), iar Hristos, Mesia, Unsul, a fost umplut de Duhul Sfânt. Așadar, duhurile mincinoase cu privire la care ne avertizează Ioan, duhurile care nu sunt de la Dumnezeu, profeții care induc în eroare, falsifică sau mint, provoacă o intoxicare spirituală, la fel ca aceea cu ulei de rapiță prelucrat, ale cărei efecte asupra vieții spirituale pot fi mortale sau le pot genera credincioșilor probleme serioase de sănătate spirituală. Apostolul Ioan spune că pe ei trebuie să îi cercetăm și să le detectăm toxicitatea. De la Dumnezeu provin numai spiritele care înalță, onorează și proclamă întruparea lui Hristos ca unic Mântuitor. Să Îi cerem astăzi Domnului să ne umple de Duhul Sfânt.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor