Lacrimile din Atocha

Şi Domnul a trecut pe dinaintea lui şi a strigat: „Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie, care Îşi ţine dragostea până în mii de neamuri de oameni, iartă fărădelegea, răzvrătirea şi păcatul, dar nu socoteşte pe cel vinovat drept nevinovat şi pedepseşte fărădelegea părinţilor în copii şi în copiii copiilor lor până la al treilea şi al patrulea neam!” (Exodul 34:6-7)

Ascultă ediția audio aici.

S-a întâmplat pe 11 martie 2004, la o oră de vârf, dimineața. Trenurile din suburbii erau pline de bărbați, femei și copii care își începeau activitățile cotidiene. Urcau pasageri din fiecare stație a magistralei Henares (zonă periferică a Madridului), unde locuiește o importantă colonie de imigranți români. Direcția era gara Atocha, cel mai important nod de legătură din oraș. Dar între 7:36 și 7:40, în gările El Pozo, Atocha și Santa Eugenia, au avut loc aproape simultan zece explozii în patru trenuri. Bilanțul: 191 de morți şi 1858 de răniți.

Autorul masacrului a fost un comando terorist al organizației islamiste Al-Qaida. Teroriștii au pus în vagoane rucsacuri în care se aflau bombe cu ceas. Printre morți s-au aflat doi adventiști: tânăra Nicoleta Diac și Emilian Popescu, ambii români, ale căror trupuri au fost de nerecunoscut. Dintre adventiștii grav răniți, Margarita Cerrato, spaniolă, a fost rănită la un picior și la urechi; Ciuhat Lorin, român, care a scris mai târziu o carte despre atentat; și Emilia Mavru, româncă, rănită la picioare și la față. Silviu Jarnea, care călătorea cu unul dintre trenuri și care mi-a povestit în detaliu tragedia, a scăpat nevătămat pentru că în vagonul în care se afla nu fusese pus explozibil.

Teroriștii căutau să facă maximum de victime nevinovate pentru a genera o mare panică socială. Cea mai mare parte a celor afectați erau muncitori, studenți, persoane modeste, care nu aveau nicio legătură cu revendicările teroriste. Mai rău decât atât, aceste atrocități au fost comise din așa-zise motive religioase.

Biblia Îl descrie pe Tatăl ceresc drept „un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie”. Am experimentat acest lucru în viața mea personală. Dumnezeul Bibliei nu poate inspira un atentat, o crimă sau o fraudă. Sub nicio formă! Dimpotrivă, inspiră compasiune și îndurare.

Să Îl căutăm astăzi pe Domnul din inimă și să trăim așa încât viața noastră să îi aducă onoare!

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor