La fel ca în zilele lui Noe

Cum s-a întâmplat în zilele lui Noe, aidoma se va întâmpla şi la venirea Fiului omului. În adevăr, cum era în zilele dinainte de potop, când mâncau şi beau, se însurau şi se măritau până în ziua când a intrat Noe în corabie şi n-au ştiut nimic, până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi, tot aşa va fi şi la venirea Fiului omului. (Matei 24:37-39)

Ascultă ediția audio aici.

Isus a făcut din analogia dintre timpul sfârșitului și epoca antediluviană un semn al timpului. Ellen White descrie astfel zilele lui Noe: „Oricine poftea nevasta sau averea aproapelui său le lua prin forță și oamenii se făleau cu faptele lor de violență.” Oamenii au devenit din ce în ce „mai cruzi și mai setoși de sânge, până când au ajuns să privească viața omului cu o înspăimântătoare indiferență” (Patriarhi și profeți, p. 78). Astăzi, multe atitudini imorale sau corupte îmbracă forme mai sofisticate și mai subtile decât altădată și, sub aparența egalității, libertății, emancipării și depășirii tabuurilor, societatea contemporană încurajează deliberat practici opuse moralității, echilibrului și binelui comun. Unele dintre practici sunt chiar contra naturii, contra legilor înrădăcinate pe care ni le dictează natura, cum ar fi, de exemplu, căsătoria între persoane de același sex.

Putem pune aceste practici, așa cum spune Isus, în rândul semnelor timpului? Fără îndoială, odată ce ele reprezintă, prin generalizarea și integrarea lor în cultură, o deviere de la lucruri care păreau a avea o structură solidă, precum și prin consecințele lor funeste. Vă propun un exercițiu simplu: luați un ziar, nu contează care, și luați și trei markere de culori diferite: roșu, verde și negru. Răsfoiți-l și citiți titlurile. De câte ori găsiți un titlu care are legătură cu violența (crimă, terorism, furturi, sechestrări, ucideri, războaie, revoluții, agresiuni), faceți un semn roșu. De câte ori găsiți un titlu care are legătură cu corupția, imoralitatea, necinstea, mita, faceți un semn verde și de câte ori găsiți un titlu care are legătură cu alte semne (foamete, cutremure de pământ, boli, populații aflate în pericol, persecuție religioasă), faceți un semn negru. Apoi socotiți. Care este rezultatul? O descriere statistică surprinzătoare a cronicii unei zile din timpul nostru, un strigăt sfâșietor, urgent al semnelor timpului. „Cum s-a întâmplat în zilele lui Noe”, la fel este și în timpul în care trăim.

Să rămânem atenți la semne, pentru că există în ceruri un Dumnezeu… care va reveni curând pe pământ.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor