Dă-mi întâietate

Ilie i-a zis: „Nu te teme, întoarce-te şi fă cum ai zis! Numai, pregăteşte-mi întâi mie, cu untdelemnul şi făina aceea o mică turtă şi adu-mi-o, pe urmă să faci şi pentru tine şi pentru fiul tău.” (1 Împăraţi 17:13)

Ascultă ediția audio aici.

Poporul Israel era devastat de o secetă și o foamete persistente atunci când Ilie a ajuns în casa văduvei din Sarepta: „Când a ajuns la poarta cetăţii, acolo era o femeie văduvă care strângea lemne. El a chemat-o şi a zis: «Du-te şi adu-mi, te rog, puţină apă într-un vas, ca să beau.» Pe când se ducea ea să-i aducă, a chemat-o din nou şi a zis: «Adu-mi, te rog, şi o bucată de pâine în mâna ta» (1 Împăraţi 17:10-11). Femeia i-a răspuns: „Viu este Domnul, Dumnezeul tău, că n-am nimic copt, n-am decât un pumn de făină într-o oală şi puţin untdelemn într-un urcior. Şi iată, strâng două bucăţi de lemne, apoi mă voi întoarce şi voi pregăti ce am pentru mine şi pentru fiul meu; vom mânca şi apoi vom muri” (v. 12).

Profetul a ascultat-o liniștit pe văduvă și apoi i-a zis: „Căci aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: «Făina din oală nu va scădea şi untdelemnul din urcior nu se va împuţina până în ziua când va da Domnul ploaie pe faţa pământului»” (v. 14). Și așa a fost. Femeia a acceptat provocarea credinței și s-a supus: „Ea s-a dus şi a făcut după cuvântul lui Ilie. Şi multă vreme a avut ce să mănânce ea şi familia ei şi Ilie” (v. 15).

Având în vedere că la Dumnezeu găsim siguranța, a ne gândi la noi înșine mai întâi este o opțiune înșelătoare. Pentru binele nostru și ca antidot la egoism, această istorisire ne învață că Dumnezeu nu renunță niciodată la dreptul Său de a ocupa primul loc în viața noastră, că sinele nu are niciodată prioritate față de Dumnezeu.

Ellen White spune: „Mulți […] nu Îi dau lui Dumnezeu ocazia să le poarte de grijă. Și Domnul nu face pentru ei mare lucru, din cauză că nu I se permite. Sunt prea preocupați de ei înșiși și se încred prea puțin în Dumnezeu.” (Mărturii, vol. 2, p. 177 în original)

Să Îl punem astăzi pe primul loc și să ne încredem în făgăduințele Lui.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor