Decalogul excelenței

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, după ce a curăţit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfăţişeze înaintea Lui această biserică slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană. (Efeseni 5:25-27)

Ascultă ediția audio aici.

Astăzi vreau să prezint un Decalog al excelenței bisericii pe care o iubește Isus, al unui popor care este „fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfânt şi fără prihană”:

1. Biserica nu este perfectă, dar o iubim. Când o criticăm fără dragoste, ne administrăm singuri o pedeapsă. Numai critica născută din dragoste poate genera schimbări pozitive.

2. Excelența este o condiție a supraviețuirii. Pentru biserică, excelența este mult mai mult decât un ideal de atins, este indispensabilă pentru supraviețuirea ei.

3. Excelența se aplică tuturor indivizilor și în toate domeniile. Are întotdeauna caracter global.

4. Excelența în cantitate și calitate. Cantitate fără calitate poate fi semn de ipocrizie. Calitatea fără cantitate este semn de evazionism sectar.

5. Evanghelizarea, factor de echilibru. Este rațiunea de a fi a bisericii și un factor de echilibru raportat la agresiunile lumii.

6. Vremurile grele dau pe față caracterul bisericii. Ele sunt balanța care cântărește calitatea proiectelor noastre și a oamenilor noștri, momentele în care se consolidează valorile morale și spirituale, un apel la autocritică, un altar pe care Îi putem oferi lui Dumnezeu dragostea și consacrarea noastră.

7. Succesul nu este niciodată rodul improvizației. Este rezultatul gândirii inteligente, al efortului perseverent și al dependenței de Dumnezeu.

8. Biserica este o expresie individuală și colectivă a unei forțe liniștite și constructive.

9. Cel mai bun model al bisericii este rezultatul conformării bisericii de ieri la exigențele de astăzi, în timp ce pregătim biserica de mâine.

10. Trebuie să ne simțim mândri de această biserică nonconformistă față de ea însăși, care nu vrea să fie murdară, care, deși poate fi descrisă ca fiind lovită, nenorocită, săracă, oarbă și goală, este îmbrăcată cu o haină albă, pentru că idealul ei de excelență este Hristos.

Să Îi cerem lui Dumnezeu să ne ajute să dăm tot ce e mai bun bisericii Sale.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video