Simone, dormi?

Şi aceasta cu atât mai mult cu cât ştiţi în ce împrejurări ne aflăm: este ceasul să vă treziţi în sfârşit din somn, căci acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut. (Romani 13:11)

Ascultă ediția audio aici.

Relatarea din evanghelii a vieții apostolului Petru spune că, de trei ori, acesta a adormit în momente importante din viața sa. Prima dată, Petru a adormit în momentul Schimbării la Față (Luca 9:28-36). Se apropia Săptămâna Patimilor și Isus i-a luat pe Petru, Iacov și Ioan și i-a dus pe un munte să se roage. În timpul rugăciunii, fața și hainele Lui au început să strălucească și, în acel moment, Moise și Ilie au apărut în slava lor și au vorbit cu El. Dar Petru și ceilalți ucenici adormiseră și, din această cauză, nu au putut contempla slava lui Isus și nici auzi vocea din cer care confirma divinitatea Învățătorului.

A doua oară, Petru a adormit în Ghetsimani (Marcu 14:32-42). Isus era tulburat, avea nevoie mai mult ca oricând de susținerea alor Săi și de ajutorul lui Petru. Așa că i-a luat din nou pe Petru, Iacov și Ioan și i-a dus într-un loc unde se întâlneau de obicei pentru a se ruga. Le-a cerut să se roage pentru El și pentru ei înșiși, ca să nu cedeze ispitei; între timp, puțin mai la o parte, a făcut și El același lucru, plângând și transpirând sânge. De două ori însă i-a găsit adormiți, cuprinși de somn: „Simone, tu dormi? Un ceas n-ai fost în stare să veghezi?”

A treia oară, Petru a adormit în închisoarea din Ierusalim (Faptele 12:6-11). Irod, Tetrarhul, îl ucisese deja pe Iacov și voia să facă la fel cu Petru, pentru a intra în grațiile iudeilor. Dar Petru, prins în lanțuri într-o celulă, între doi soldați, dormea liniștit. Un Înger al Domnului l-a lovit în coastă pe Petru pentru a-l trezi și a-l scoate din închisoare.

La fel ca Petru, dormim uneori când trebuie să fim treji și să veghem. Dormim când Dumnezeu Își manifestă puterea pentru noi, când ne întărește credința și încrederea în El, când vrea să ne pregătească pentru momente dificile prin care trecem ca să fim încercați. La fel ca Petru, dormim când Isus așteaptă colaborarea noastră responsabilă, dedicată și activă. Dormim inconștienți când El este preocupat de faptul că în joc se află mântuirea sufletelor. Poate că dormim ca fecioarele neînțelepte care așteaptă venirea Lui? Atenție! Pavel ne spune: „Este ceasul să vă treziţi în sfârşit din somn, căci acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut.”

Să Îi cerem lui Dumnezeu astăzi să ne ajute să veghem și să ne rugăm în orice clipă. Și astfel, vom fi pregătiți să înfruntăm provocările vieții.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor