Andrei

El (Andrei), cel dintâi, a găsit pe fratele său Simon şi i-a zis: „Noi am găsit pe Mesia.” (Ioan 1:41)

Te-ai gândit vreodată că, pentru a-L sluji pe Domnul, trebuie să ai nişte talente extraordinare? Astăzi vom privi o persoană obişnuită, ca mine şi ca tine: Andrei. Poate fi zugrav sau profesor, poştaş sau inginer, mecanic sau funcţionar. Să privim trei tablouri din viaţa lui:

1. Andrei vorbea cu Ioan Botezătorul (Ioan 1:35-42) când a apărut Isus. Cuvintele „Iată Mielul lui Dumnezeu!” au făcut o aşa impresie asupra lui, încât a pornit după Isus. Apoi, imediat a alergat să-l caute pe fratele lui şi să-l ducă la Isus. Avea o aşa bucurie în suflet, încât n-a putut s-o ţină doar pentru el!

2. Isus îi întreabă pe ucenici (vezi Ioan 6:5): „De unde vom lua pâini să-i hrănim?” Şi se aude o voce: „Este aici un băieţel care are cinci pâini şi doi peşti.” Cine a fost? Andrei! Şi repede îl aduce pe băieţel la Isus. Şi ştim ce a urmat… Cum de a ştiut Andrei că este acolo un băieţaş care are ceva de mâncare? Şi mai ales, cum de a avut băieţaşul atâta încredere în el? Trebuie să fi fost ceva în comportarea lui Andrei care să fi câştigat încrederea băiatului.

3. E Paştele! Multă lume a venit la Ierusalim să se închine. Sunt şi nişte greci care-şi exprimă dorinţa de a-L întâlni pe Isus (Ioan 12:21). Filip îi aude şi îi duce numaidecât la Andrei! De ce nu la Ioan sau la Petru? De ce la Andrei? Pentru că şi Filip ştia că Andrei este îndemânatic în a-i conduce pe oameni la Hristos.

Niciodată să nu spui: „Eu nu pot să predic”; „eu nu am darul”; „eu nu ştiu să ţin studii biblice”. Andrei nu era un predicator elocvent, dar a trăit o predică mai puternică decât ar fi putut rosti orice predicator! Andrei n-a scris nicio epistolă, dar era el însuşi o epistolă între oameni! Şi ori de câte ori reflectorul Scripturii este orientat spre el, Andrei face un singur lucru: conduce pe cineva la Isus. Aşa eficienţă nu mai întâlneşti!

Şi tu poţi ajunge ca el dacă, în prealabil, L-ai întâlnit tu însuţi pe Isus. Dumnezeu are nevoie de mai mulţi Andrei care să trăiască Evanghelia în fiecare zi şi să fie preocupaţi în mod special de aducerea la Isus a membrilor familiei, a copiilor, a străinilor. Cu cine te gândeşti să începi azi?

Gabriel Ban, președinte, Conferinţa Transilvania de Sud

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video