Isus Piatra de poticnire

„Orice vale să fie înălțată, orice munte și orice deal să fie plecat.” Isaia 40:4

Unul din primele grupuri care au căzut la venirea lui Isus (care „a fost rânduit pentru căderea și ridicarea din nou a multora în Israel”), a fost grupul celor care onorau tradiția. Celor ce au venit să-i acuze pe ucenici de călcarea tradiției, Isus le-a zis: „Degeaba Mă cinstesc ei, învățând ca învățături niște porunci omenești” (Matei 15:9). Biserica creștină a avut adesea probleme cu tradiția. În toate veacurile au fost păstrate anumite obiceiuri ca fiind doctrine și totuși fără a avea o bază biblică. Adesea când vorbim despre tradiție ne gândim imediat la doctrina antihristului, dar, ca să fim sinceri, tradiția poate fi o problemă a oricărei biserici.

Al doilea grup de oameni care căzut și a căzut rău de tot. În prezența polarizatoare a lui Isus, a fost un grup pe care l-am putea numi a celor ce se ocupă de aparențe. Ei erau preocupați de felul în care se spălau, de marginile hainelor lor, de rugăciuni lungi, de darea zecimii din cele mai neînsemnate lucruri, și de muștele din supă ori de țânțarii din apă. Isus i-a criticat în față, în Matei 23, când a zis că în timp ce ei păreau curați pe dinafară, erau ca niște morminte pe dinăuntru.

Al treilea grup care a căzut în prezența lui Isus a fost cel al îndreptățiților de sine. Cum de n-au primit ei învățătura parabolei cu fariseul și vameșul din Luca 18? Privind înapoi în timp, ni se pare că ar fi trebuit să fie inevitabil ca acești îndreptățiți de sine să se recunoască pe ei înșiși înfățișați în această parabolă și să-și recunoască nevoia. Dar ei s-au împotrivit învățăturii și prin urmare au căzut.

Al patrulea grup a fost cel al înțelepților. Cei care încercau să-L prindă pe Isus cu vorba. Mereu și mereu, acești doctori în filozofie erau puși în încurcătură de către Isus prin simplele întrebări pe care li le punea, întrebări la care chiar și copiii ar fi trebuit să fie în stare să răspundă. Ei au înțeles atunci adevărul că: „El prinde pe înțelepți în viclenia lor” (1 Corinteni 3:19). Liberaliștii au căzut și ei în prezența lui Isus. Isus a ridicat probleme atât pentru bisericile conservatoare cât și pentru cele liberaliste. Bisericile conservatoare depindeau de ritualurile lor, pe când cele liberaliste depindeau de teologia lor comodă. Si din toate cele patru grupuri, toți aceia care se încredeau în conducătorii lor au căzut de asemenea în prezența lui Isus, marea piatră de poticnire. Faptul că Isus a fost rânduit pentru căderea multora în Israel a fost o realitate în timpul vieții Sale. Munții și dealurile au fost nivelate.

Moris Venden
Moris Venden
Moris Venden, în cartea „Nici o zi fără Isus” Îl prezintă pe Mântuitorul nostru într-un fel care poate determina o schimbare totală a vieții. Este o soluție foarte bună pentru cei care își drămuiesc foarte bine timpul, nu ca un substitut al legăturii, ci ca o rampă de lansare spre o legătură cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video