A mărturisit despre Cuvântul lui Dumnezeu

CARE A MĂRTURISIT DESPRE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU ŞI DESPRE MĂRTURIA LUI ISUS HRISTOS ŞI A SPUS TOT CE A VĂZUT. Ferice de cine citeşte şi de cei ce ascultă CUVINTELE ACESTEI PROROCII şi păzesc LUCRURILE SCRISE ÎN EA! Căci vremea este aproape! (Apocalipsa 1:2-3)

Cartea începe cu sintagma „descoperirea lui Isus Hristos”. Versetul 1 continuă referindu-se la faptul că descoperirea este făcută cunoscută şi, în versetul 2, devine mărturia lui Isus, ceva ce Ioan poate vedea. Aşa că Ioan vorbeşte despre două lucruri: „Cuvântul lui Dumnezeu” şi „mărturia lui Isus”. Cuvântul lui Dumnezeu este probabil o referire la ceea ce erau Scripturile pentru Ioan, colecţia de scrieri pe care astăzi le cunoaştem ca Vechiul Testament.

Cartea Apocalipsa face aluzie la Vechiul Testament de sute de ori, folosind un cuvânt aici, o sintagmă acolo, un nume altundeva. Ea evocă locurile din Vechiul Testament – Babilon, Egipt şi Ierusalim -, precum şi oamenii din Vechiul Testament: David, Izabela şi Balaam. Vechiul Testament este ca un şuvoi care curge sub suprafaţa cărţii, dar afectează orice atinge.

Cu câţiva ani în urmă, am vizitat Rusia cu cea mai mare fiică a mea pentru a preda câteva cursuri. La acel moment nu era sigur dacă dispăruse comunismul sau urma să revină. Aşa că unele dintre lucrurile pe care voiam să le văd erau Piaţa Roşie, mormântul lui Lenin şi Kremlinul din oraşul capitală, Moscova. Tammy, pe de altă parte, era mai interesată să cumpere o matrioşkă. Aşa că, după ce am făcut lucrurile pe care le fac turiştii, ne-am dus în piaţa din stradă, din Moscova, unde puteam să ne târguim pentru obiecte de artizanat locale.

Păpuşile Matrioşka sunt specialitatea ruşilor. De obicei făcute din lemn, ele sunt serii de păpuşi goale pe interior, frumos decorate pe exterior şi care pot fi deschise pentru a descoperi versiuni din ce în ce mai mici ale păpuşii exterioare. După ce am căutat ceva vreme, am descoperit o păpuşă neagră, cu şapte straturi, cu un tablou multicolor pe fiecare, toate accentuând culoarea roşie. Tammy era încântată de păpuşă şi negocia cu entuziasm, coborând preţul la şapte dolari (o afacere bună la momentul acela).

Modul în care foloseşte Vechiul Testament cartea Apocalipsa este ca o matrioşkă. Ai putea citi cartea fără referire la Vechiul Testament şi să crezi că ai înţeles întregul tablou. Dar când descoperi mesajul din profunzime, încep să ţi se descopere adevărurile nebănuite aflate în carte. Cartea Apocalipsa este ca ultima simfonie biblică, adunând laolaltă toate temele biblice într-o concluzie emoţionantă.

Doamne, Îţi mulţumesc pentru lucrurile profunde din Cuvântul Tău. Ele mă aduc înapoi la Biblie din nou şi din nou, ajutându-mă să cresc spiritual pe măsură ce continui să studiez. Fie ca niciodată să nu fiu mulţumit cu o înţelegere de suprafaţă!

Moris Venden
Moris Venden
Moris Venden, în cartea „Nici o zi fără Isus” Îl prezintă pe Mântuitorul nostru într-un fel care poate determina o schimbare totală a vieții. Este o soluție foarte bună pentru cei care își drămuiesc foarte bine timpul, nu ca un substitut al legăturii, ci ca o rampă de lansare spre o legătură cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor