PRIETENI PROFITORI

„Toți cei uniți cu tine te-au izgonit înapoi până la hotar, prietenii tăi te-au înșelat și te-au stăpânit. Cei ce mâncau din pâinea ta ți-au întins curse pe care nu le-ai băgat de seamă. 
Obadia 1:7

Sunt mai mult decât sigur că nu îți place să fii folosit și apoi abandonat ca o măsea cariată. Nu poți accepta să se profite de tine. Și ai dreptate. Fiecare are demnitatea lui. Ea trebuie respectată. Din nefericire, sunt ocazii când ne angajăm în prietenii în care noi pierdem, iar „prietenii” profită.

În liceu am asistat la o astfel de prietenie. Un coleg mai osos la trup, cu puține realizări la învățătură, avea o calitate: era tipul cu bani. În jurul lui s-a creat o adevărată rețea de prieteni. La chioșcul liceului, în fiecare zi, se aduceau covrigi calzi la 1 leu. Tipul cu bani era ținta preferată a găștii. Împărțea leuții pentru „lupii flămânzi”. Erau momentele lui de glorie. În rest… covrigii odată mâncați, gașca se spărgea și tipul era lăsat singur. Nimeni nu își permitea să lase tipul să-i încurce.

Prieteniile profitoare sunt la modă. Te măgulești că nu ești victima. Oarecum, mai subtil, prieteniile sunt manevrate într-o manieră modernă: ți se cere timpul, vitalitatea, puterea, sănătatea. Revendică-ți zona de control în lumea tehnologizată, și vei vedea că dispari ca o floare ofilită în fereastră. Adevăratele prietenii nu sunt construite pe profit sau dominație. Ele vin din adâncul sufletului.

Roagă-te pentru relații sufletești puternice cu cei din jurul tău.

Provocare: Fă-ți prieteni care știu să dăruiască în timp ce primesc.

 

Drumul spre tine
Drumul spre tine
Drumul spre tine este un exercițiu de regăsire pe care suntem invitați să îl facem în fiecare dimineață. Textele biblice alese cu grijă, o scurtă meditație și o provocare la final sunt ingredientele care ne dorim să îți facă fiecare zi mai frumoasă și mai fericită. Doru Parascineț scrie cu ochii, cu mâinile, cu sufletul întreg, dorind să îi ajute pe mai tinerii lui cititori să Îl cunoască mai bine pe Dumnezeu, să relaționeze cât mai bine unii cu alții și să nu cedeze propriilor limite și încăpățânări.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor