ȘMECHERIILE

Când a văzut Pilat că n-ajunge la nimic, ci că se face mai multă zarvă, a luat apă, și-a spălat mâinile înaintea norodului și a zis: „Eu sunt nevinovat de sângele neprihănitului acestuia. Treaba voastră!”
Matei 27:24

„Trebuie cumva să te scoți” – de câte ori ai apelat sau de câte ori ți s-au spus aceste cuvinte? În situațiile neconfortabile, când ceilalți te pun într-o situație dificilă sau ești în fața unei alegeri complicate, te vezi nevoit să găsești o cale de rezolvare. Fie apelezi la convingerile tale indiferent de cost, fie cauți o scurtătură, care seamănă la fel de bine cu o șmecherie.

Ritualul spălării mâinilor de către Pilat a fost un joc teatral adresat mulțimii. Apa nu a putut să spele responsabilitatea lui Pilat față de Isus. De fapt, prin șmecheria lui, nu a făcut altceva decât să-și agraveze vinovăția.

Apelarea la șmecherii ieftine, prin care se încearcă acoperirea indeciziei, sau se maschează fuga de responsabilitate, este o altă fază a decăderii ființei umane. Șmecheriile sunt arme de autodistrugere. Ele denotă eșecurile din viața celui care le practică. Evită să apelezi la gesturi ieftine și mărunte, caracterizate de șmecherii otrăvitoare. Dacă trebuie să te scoți dintr-o situație delicată, încetează să te arunci mai departe în apele adânci și necunoscute. Ai nevoie de o orientare experimentată.

Roagă-te să poți opri chițibușurile și șmecheriile mici din viața ta.

Provocare: Caută o persoană cu experiență. Propune-ți să găsești un mentor pentru creșterea ta spirituală.

Drumul spre tine
Drumul spre tine
Drumul spre tine este un exercițiu de regăsire pe care suntem invitați să îl facem în fiecare dimineață. Textele biblice alese cu grijă, o scurtă meditație și o provocare la final sunt ingredientele care ne dorim să îți facă fiecare zi mai frumoasă și mai fericită. Doru Parascineț scrie cu ochii, cu mâinile, cu sufletul întreg, dorind să îi ajute pe mai tinerii lui cititori să Îl cunoască mai bine pe Dumnezeu, să relaționeze cât mai bine unii cu alții și să nu cedeze propriilor limite și încăpățânări.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video