PROVIDENȚĂ

El face să răsară soarele Său peste cei răi și peste cei buni și dă ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.
Matei 5:45

Înțelegem providența ca o intervenție spectaculoasă a lui Dumnezeu în viața obișnuită. Cursul normal al lucrurilor este curmat de o întâmplare care demonstrează puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu în purtarea Sa de grijă. Apare o soluție, se deschide o poartă de salvare dintr-o situație-limită sau risc iminent. Beneficiarii se umplu de bucurie, recunoștință și credință, iar ceilalți sunt uimiți de faptele extraordinare ale Providenței. Sau poate că doar unii vor crede, în timp ce alții vor încerca explicații mai mult sau mai puțin verosimile. E posibil chiar ca majoritatea să ignore și să disprețuiască evenimentul.

Cuvintele Învățătorului oamenilor cu privire la grija de fond a lui Dumnezeu fac parte din providență la fel de mult sau poate chiar mai mult decât faptele extraordinare ale Lui. Pentru omul obișnuit, normalitatea vieții nu constituie o dovadă a purtării de grijă a lui Dumnezeu, dar pentru ochiul credinciosului lucrurile se văd altfel. El Îi cere și Îi mulțumește lui Dumnezeu pentru pâinea cea zilnică nelipsită de pe masa lui.

Când s-a întors dintr-o călătorie, un tânăr i-a povestit tatălui său în vârstă despre modul în care îl ferise Dumnezeu, în ultimul moment, de un accident. Bătrânul i-a răspuns că un fapt și mai fericit era că el călătorise un drum cu mult mai lung fără să aibă parte de nicio fază de pericol.

Da, datorită purtării de grijă a lui Dumnezeu au loc lucrurile normale în viața noastră. Putem să-I fim recunoscători lui Dumnezeu pentru lucrurile normale de care avem parte, precum și de cele extraordinare.

Când fac seara o analiză a zilei, ce mă impresionează mai mult: normalitatea sau extraordinarul? Trebuie să corectez ceva?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video