PREȘTIINȚĂ

Petru, apostol al lui Isus Hristos, (…) după știința mai dinainte a lui Dumnezeu Tatăl.
1 Petru 1:1,2

Petrecând trei ani și jumătate în mod nemijlocit alături de Învățătorul oamenilor, Petru a ajuns să descopere și să înțeleagă din ce în ce mai bine ce Îl făcea pe Isus să fie deosebit de alți învățători ai vremii.

La un moment dat după înviere, la Marea Galileei, Petru a afirmat: „Doamne, Tu toate le știi” (Ioan 21:17). Petru și-a dat seama de nivelul cunoștințelor pe care le deținea Maestrul său.

Au trecut multe zile după întâmplarea de la mare, și apostolul și-a dezvoltat și mai mult relația cu Salvatorul lui înviat și întors la cer, de unde venise. Acum, când le scria credincioșilor din Asia Mică și de pretutindeni, putea să le spună că Isus are capacitatea să cunoască foarte bine nu numai trecutul și prezentul, ci chiar și viitorul.

Petru era convins că tot demersul vieții sale era deja cunoscut de Dumnezeu în persoana Fiului, iar acest lucru îi dădea siguranță, confort și încredere.

El Îi aparținea și Îi slujea unui Dumnezeu atotcunoscător – dar acest lucru nu îl scutea de propria responsabilitate pentru planurile și acțiunile sale. Exact aceasta este diferența dintre preștiința lui Dumnezeu și predestinație.

Preștiință înseamnă că Dumnezeu știe mai dinainte ce vom face noi, în timp ce predestinația presupune că Dumnezeu a stabilit în mod implacabil ce anume să facem și ce să nu facem, iar noi nu ne putem abate de la acest traseu.

Dumnezeu ne-a creat liberi și ne respectă libertatea, dar acest lucru nu Îl împiedică să știe mai dinainte totul despre noi.

Care ar fi variantele alegerilor mele pe care Dumnezeu le știe dinainte și ce să aleg să-mi fie mie bine și lui Dumnezeu pe plac?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video