PEDAGOG

Astfel, Legea ne-a fost un îndrumător spre Hristos, ca să fim socotiți neprihăniți prin credință.
Galateni 3:24

Cuvântul grecesc tradus de Dumitru Cornilescu prin „îndrumător” este pedagogos. Cunoscând acest cuvânt din original, probabil că nu mai este necesară multă explicație despre rolul Legii în primirea neprihănirii prin credință. O redare literară și literală ar fi: „Legea ne-a fost un profesor care ne-a învățat despre Hristos și ne-a adus la El.” Discuția despre Lege în Epistola către galateni este mai amplă, dar în acest text Pavel spune că Legea ne-a învățat despre Hristos și ne-a adus la Hristos. De aceea nu sunt motive de a disprețui sau discredita Legea doar pentru că s-ar afla în opoziție cu credința.

Pedagogul/profesorul/învățătorul face trei lucruri importante pentru cei pe care îi învață. În primul rând le oferă explicații, informații și cunoștințe într-o anumită disciplină. Este interesant că discipol și disciplină au aceeași rădăcină, iar lucrurile nu se opresc aici. În al doilea rând, învățătorul conduce ședințele de antrenament pentru ca elevii să-și poată însuși în mod practic cunoștințele și să-și formeze deprinderile necesare. În al treilea rând, pedagogul menține starea de disciplină în clasă și la cursuri și chiar în spațiile de cazare și masă. Deci o disciplină în toată regula și fără rabat de la principii.

Cu toate serviciile și beneficiile pe care le oferă, pedagogia nu este un scop în sine. Atenția întregului proces de învățare și formare se concentrează pe rezultatul final, care este un ucenic matur și gata să preia responsabilitățile vieții. Amprentele educatorului vor rămâne în viața cetățeanului responsabil și matur, care nu va mai fi dependent de învățătorul lui. Maturitatea spirituală se regăsește numai în Hristos, iar aceasta este o funcție a credinței ajunse la stadiu superior. Misiunea pedagogului este încheiată.

În ce stadiu de dezvoltare spirituală mă aflu? Sunt în perioada de adolescență? Sau am ajuns la maturitatea spirituală a trăirii prin credință?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor