MODESTIE

Da, mie, care sunt cel mai neînsemnat dintre toți sfinții, mi-a fost dat harul acesta să vestesc neamurilor bogățiile nepătrunse ale lui Hristos.
Efeseni 3:8

Probabil cea mai frumoasă trăsătură de caracter a oamenilor mari este modestia. Aceasta pune în evidență adevărata valoare personală a ființei umane. Atunci când omul caută să se arate mai mare decât este în realitate, sforțarea lui acționează împotriva propriilor interese, iar ceea ce reușește el să expună este o hidoșenie care produce dezgust, repulsie. Atunci când devine cu adevărat nobil și bun, omul nu simte nevoia să-și afirme în mod exagerat bogăția sufletească și îi oferă acesteia ocazia să se manifeste simplu și natural. Propria modestie oferă cel mai favorabil cadru pentru afirmarea valorii personale.

Noi îl considerăm pe apostolul Pavel, și pe bună dreptate, un titan al gândirii teologice și misiunii creștine. Ca să-și confirme personal acest lucru, apostolul vorbește cu modestie despre sine. Dacă ar fi fost vorba despre titluri, grade sau poziții academice, Pavel ar fi avut motive întemeiate să-și afirme calitățile de fost student și discipol al lui Gamaliel și apoi de mesager special al lui Hristos. Dar Pavel preferă să lase faptele să vorbească și ne îndreaptă atenția asupra misiunii sale, cu moderație și modestie.

În comparație cu modesta vorbire despre sine, Pavel se referă la Evanghelie ca la bogățiile incomensurabile ale lui Hristos. Faptul că el alege această metaforă are meritul de a-i spori și mai mult frumusețea de caracter. În raport cu măreția și splendoarea profundă a Adevărului salvator, vulnerabilitatea și instabilitatea ființei umane se umplu de lumină și frumusețe.

Când vorbesc despre mine, cum aș putea face ca propria viață să fie mai convingătoare decât cuvintele pe care le spun?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor