MISTER

Taina aceasta este mare (vorbesc despre Hristos și despre Biserică).
Efeseni 5:32

Misterul este alimentat, pe de o parte, de nepriceperea și neștiința noastră, iar, pe de altă parte, de puterea și ingeniozitatea divină. Când se produce o minune, legile obișnuite după care se desfășoară viața sunt eludate sau ni se pare nouă că nu mai funcționează, moment în care lucrurile evoluează pe un făgaș necunoscut, care ne uimește și ne frapează.

Apostolul Pavel folosește taina căsătoriei pentru a ilustra relația mistică dintre Hristos și biserica Sa. În căsătorie, un bărbat și o femeie sunt atrași reciproc pentru a alcătui un cuplu stabil și binecuvântat. Deosebirile dintre ei devin o sursă de bucurie și împlinire, asemănările sporesc satisfacția de a avea atâtea lucruri în comun. Suportul profund al acestui mister este dragostea, care la rândul ei este în sine o minune care face minuni. Dacă această dragoste este dependentă sau nu de o chimie hormonală ori dacă ea este alimentată de imaginație și credință – știe Dumnezeu, căci El pe toate le știe. Până una-alta, această taină ne face viața frumoasă și suportabilă în condițiile pribegiei noastre spre altceva mai bun și desăvârșit.

Hristos și biserica Sa se comportă asemenea a doi parteneri de încredere aflați într-o relație dinamică și eficientă. Plasa de siguranță în calea riscurilor de cădere este dragostea lui Dumnezeu. Pe când eram noi încă departe și înstrăinați, El a venit să ne caute și ne-a găsit într-o relație amoroasă cu lumea rea și păcătoasă. Ne-a vorbit pe limba noastră și, în iubirea Lui, a păstrat momente de tăcere, ca să ne putem reveni. Când, în sfârșit am acceptat cererea Lui în căsătorie, statutul și starea noastră au cunoscut saltul calitativ pe care numai iubirea Lui îl poate face să se arate. De atunci suntem bine și ne pregătim pentru ceea ce este cel mai bine.

Cum aș putea să-I fac Iubitului sufletului meu cea mai mare surpriză ca răspuns la dragostea Lui pentru mine?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor