ÎNCERCARE

Preaiubiților, nu vă mirați de încercarea de foc din mijlocul vostru, (…) bucurați-vă, întrucât aveți parte de patimile lui Hristos.
1 Petru 4:12,13

Unul dintre sensurile pe care gândirea creștină le dă experiențelor dureroase specifice purtării crucii lui Hristos este acela de testare a credinței. Această testare are două efecte benefice. În primul rând, încercarea aduce în fața credinciosului dovada propriei sale creșteri și maturizări în credință. Trecerea prin încercări este dură și solicitantă, dar și promovarea examenului de maturitate este necesară calificării pentru misiuni mai importante.

În al doilea rând, încercarea credinței fortifică voința și determinarea, iar aceste trăsături de caracter conferă experienței creștine un grad mai mare de confort în circumstanțe nefavorabile și pline de adversitate. Apostolul Petru se referă în textul citat la persecuția religioasă pe care creștinii primului secol au fost nevoiți să o traverseze în postura de biruitori. Unii dintre ei au plătit cu prețul propriei vieți mărturia lor creștină, alți au rămas cu cicatrici și sechele în urma violențelor fizice la care au fost supuși. Dar imaginea lor publică de eroi ai credinței îi făcea chiar și pe persecutori să îi privească plini de respect.

Este proverbială experiența celor 40 de soldați creștini din armata imperială romană care au fost executați prin îngheț pe lacul Sebastos, de lângă cetatea cu același nume. Când, răpus de durere, unul dintre condamnați a venit la foc pentru a scăpa de moarte, unul dintre gardienii puși să supravegheze execuția a considerat că e o onoare să ocupe locul vacant. Acești martiri se considerau onorați să trăiască și să moară asemenea Întâiului Stătător al credinței lor, Isus Hristos. Posteritatea le păstrează pe drept cuvânt acestor eroi ai credinței o vie amintire, în fiecare primăvară.

Oare pot privi dificultățile vieții de creștin ca pe o sursă de dezvoltare personală și calificare pentru misiuni mai importante?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor