EVALUARE

Cei din ceasul al unsprezecelea au venit și au luat, fiecare, câte un leu.
Matei 20:9

Una dintre pildele lui Isus care a stârnit foarte mare uimire printre ascultători a fost cea cu lucrătorii viei care, deși au muncit diferențiat: 12, 9, 6, 3 și o oră, au fost retribuiți la fel, cu plata unei zile întregi de muncă. În mod intenționat patronul viei a început plata cu ultimii, pentru a le da ocazia celor care au lucrat toată ziua să reacționeze.

Cum era și normal, aceștia s-au revoltat, dar nu pentru că nu au fost plătiți conform cu înțelegerea, ci pentru că aceia care au muncit mai puțin au fost răsplătiți la fel. Această reacție aparent normală scoate în evidență câteva lucruri semnificative despre modul în care Dumnezeu evaluează efortul uman și despre nemulțumirea profundă a sufletului omenesc.

Pilda lucrătorilor viei este o lecție despre bunătatea divină, care găsește de cuviință să evalueze efortul omenesc prin prisma îndurării lui Dumnezeu, și nu din perspectiva meritelor personale. Aici este dezvăluit un principiu profund al îndreptățirii prin credință în opoziție cu principiul îndreptățirii prin fapte.

În timp ce rămâne valabil principiul că fiecare om va primi o răsplată potrivită cu faptele sau cuvintele sale, este la fel de valabil că viața veșnică este darul lui Dumnezeu care nu poate fi cumpărat prin efort uman. Darul vieții veșnice nu indică valoarea faptelor personale, ci mărinimia și generozitatea lui Dumnezeu.

Din această generozitate divină se alimentează permanenta adorație dovedită de cei mântuiți. Celor supărați că și ceilalți au fost plătiți la fel ca ei, stăpânul le-a spus să plece. Aluzia este foarte transparentă: cei nemulțumiți nu își vor găsi locul în cer. Dimpotrivă, cei care munciseră mai puțin au primit motive temeinice pentru recunoștință. Cerul este al unora ca ei.

Dacă Dumnezeu răsplătește fiecăruia după faptele sale, dar acestea nu pot acoperi contravaloarea salvării, atunci în ce stare sufletească ar trebui să lucrez pentru Dumnezeu?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor