ETICĂ

Ți s-a arătat, omule, ce este bine! Și ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubești mila și să umbli smerit cu Dumnezeul tău?
Mica 6:8

Dicționarele se întrec în definiții ale eticii. În această meditație, etica este cunoașterea, definirea și aplicarea binelui la nivel personal și comunitar. Profetul Mica se adresează cititorului în mod direct și personal, afirmând că aceasta nu este prima ocazie în care se vorbește despre binele pe care cititorul trebuie să-l înfăptuiască. Este ca și cum profetul ar spune: „Este de la sine înțeles și nu trebuie să ai niciun dubiu cu privire la așteptările lui Dumnezeu de la tine.”

Putem concretiza toată teologia morală în trei aspecte simple și pe înțeles. Primul aspect se referă la calitatea morală a tranzacțiilor și acțiunilor zilnice. Toate acestea trebuie să fie legale, corecte și să nu creeze nimănui niciun fel de prejudiciu. Atunci când trebuie să-ți spui părerea sau să depui o mărturie publică, spune adevărul atât cât poți să-l înțelegi și urmărește interesele celor din jur la fel cum ți le urmărești și pe ale tale! Așa este etic și moral.

În al doilea rând, trebuie să cultivi sentimente de împreună-simțire cu cei care trec prin pierderi și suferință. „Să iubești mila” înseamnă să-ți devină foarte obișnuită preocuparea pentru ajutarea celor aflați în dezavantaj. Să nu-ți folosești poziția privilegiată pentru a obține beneficii necuvenite și murdare! Abuzul în serviciul lui Dumnezeu este la fel de vinovat ca abuzul în serviciul oamenilor.

În cele din urmă, dar nu cel mai puțin important lucru este să te comporți în mod corespunzător cu Dumnezeu. Temerea de Dumnezeu este începutul înțelepciunii și aceasta nu trebuie înțeleasă ca o îngrijorare fără margini în fața lui Dumnezeu, ci ca o devoțiune plină de frumusețe și savoare prin care Dumnezeu să poată locui în inima și gândurile tale.

Cum îmi pot aprofunda relația personală cu Dumnezeu așa încât viața mea să-I fie plăcută și să fie o expresie a ideii lui Dumnezeu de bine, dreptate și frumos?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor