ETALON

Cum își va ține tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după Cuvântul Tău.
Psalmii 119:9

Prima condiție pentru a putea face o evaluare corectă și pentru a stabili o relație constructivă între oameni și obiecte este existența unui etalon. Scriitorul Psalmului 119 înțelege foarte bine acest lucru. De aceea, când se întreabă cum poate un tânăr fără experiență să evite capcanele presărate pe calea vieții, tot el răspunde că există un etalon care îl poate ajuta foarte bine să aleagă ce este bine și să facă ce este corect, iar acest far luminător este Cuvântul lui Dumnezeu.

În Scriptură există o mulțime de istorii personale care demonstrează în multe feluri care sunt efectele ascultării ferme de Dumnezeu și care sunt urmările neascultării. Dacă uneori experiențele descrise sunt îmbibate în durere, tristețe și pierdere este pentru că Dumnezeu dorește să ne impresioneze inima suficient de dramatic pentru a ne dezvolta o determinare puternică în favoarea binelui și o rezistență la neascultare și înstrăinare de Dumnezeu.

Cuvântul scris al lui Dumnezeu încorporează elemente ale descoperirii de Sine a lui Dumnezeu și exprimări clare ale așteptărilor Lui de la noi. El ne arată voia Sa în formularea Celor Zece Porunci și apoi ne dă o mulțime de exemple despre cum trebuie aplicate la aspectele practice ale vieții. Tot Cuvântul lui Dumnezeu este cel care ne arată sursele de inspirație și putere pentru atingerea obiectivelor lui Dumnezeu în viața noastră. Biblia însăși este cea mai importantă sursă de înțelepciune și lumină pentru cărarea vieții. De aceea în versetele următoare, însuși autorul Psalmului 119 spune: „Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!” (vers. 11).

Nu este nevoie din partea noastră decât de interes, studiu și preocupare. De restul Se ocupă Dumnezeu.

Cum îmi pot îmbogăți și diversifica metodele de cercetare a Scripturii pentru a avea un folos maxim din acest lucru?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video