DILEMĂ

Tu ești Acela care are să vină sau să așteptăm pe altul?
Luca 7:20

Ioan Botezătorul a trecut printr-o încercare pe care noi nu o putem evalua cu adevărat, pentru că nu știm cum este să fii în situația lui. În temnița rece și sumbră a lui Irod, Ioan Botezătorul începe să își pună tot felul de întrebări și să aibă nedumeriri. În principal, întrebarea lui era de ce a îngăduit Dumnezeu ca misiunea lui să se sfârșească atât de dur și de neînțeles? Una dintre variante era și aceea ca Acela promovat de el să nu fi fost Cel arătat de profeți și trimis de Dumnezeu.

Dicționarul definește dilema drept un raționament cu două soluții contradictorii, dar care au amândouă același rezultat, de obicei, nefavorabil. În cazul lui Ioan Botezătorul nu avem de-a face cu două soluții care au același rezultat. Dilema lui era mai degrabă confuzia creată de încercarea grea prin care trecea. În această confuzie, credința lui începuse să se clatine.

Învățătorul venit de sus cunoștea foarte bine asprimea încercării prin care trecea Ioan. El Însuși avea să treacă pe acolo și Se pregătea temeinic pentru această confruntare. În ceasurile supreme, și Isus avea să Se întrebe: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?” (Matei 27:46). Și agonia lui Isus avea să fie tot o dilemă.

Ca să-l scoată pe Ioan Botezătorul din marasmul depresiei, Învățătorul a folosit o metodă ingenioasă. Sigur că El putea să spună cele mai solemne cuvinte pe care ucenicii lui Ioan să i le transmită, cu asigurarea că Ioan se afla pe poziția corectă față de Mesia cel prezis de profeți. Dar Isus a ales să le arate ucenicilor lui Ioan faptele Sale de vindecare, de asistare a oamenilor în necazurile lor. Aceste fapte constituiau dovada sigură că Acesta era Mesia, Fiul lui Dumnezeu care trebuia să vină în lume.

Întorcându-se la el, ucenicii lui Ioan i-au povestit ce au văzut, iar acest argument a fost suficient pentru a clarifica lucrurile și a rezolva dilema.

Cum mă pot ajuta cazurile prezentate în Scriptură să-mi clarific dilemele care m-ar putea asalta?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor