CONTEXT

Iată dar ce cred eu că este bine, având în vedere strâmtorarea de acum: este bine pentru fiecare să rămână așa cum este.
1 Corinteni 7:26

Acest pasaj biblic citit în grabă poate da apă la moară celor care caută argumente în favoarea celibatului și împotriva căsătoriei. Citit fără discernământ și fără bună credință, Pavel pare să susțină aici că a fi necăsătorit este o virtute mai mare decât a fi implicat activ în viața de familie. O asemenea concluzie este total greșită în raport cu învățătura lui Pavel despre cuplu și familie.

Cheia înțelegerii corecte a acestui pasaj este detaliul cu privire la context. Contextul la care ne referim este situația critică prin care biserica trecea din cauza persecuției. În timp de persecuție, persoanele singure și fără obligații de familie se pot adapta mai ușor unui comportament de supraviețuire.

Se pare că însuși Pavel a adoptat un asemenea statut pentru a se putea concentra cât mai mult asupra misiunii și lucrării sale. Astfel, întreaga sa capacitate și tot timpul său disponibil puteau să fie dăruite lui Dumnezeu.

În contextul indicat de Pavel, rolurile personale legate de familie aveau să fie restrânse la minimum, pentru a putea supraviețui mai ușor încercărilor. Atunci când contextul avea să se schimbe, Pavel avea să scrie o adevărată pledoarie pentru o viață de familie împlinită și binecuvântată de Dumnezeu, cu copii și părinți locuind împreună și pregătindu-se laolaltă pentru locuințele cerești.

Contextul schimbat aduce un mesaj diferit. Noi suntem datori să identificăm corect contextul pentru a putea înțelege corect mesajul atașat.

În ce context mă aflu și care sunt învățăturile atribuite unui asemenea context?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video