CARITATE

Roada Duhului, dimpotrivă, este: (…) facerea de bine.
Galateni 5:22

Facerea de bine este o activitate desfășurată în mod voluntar, din dragoste și din interes neegoist în favoarea cuiva aflat în situația de a nu se descurca singur. Nu se urmărește niciun fel de recompensă sau câștig material, deoarece făptuitorul este conștient că beneficiarul nu are posibilitatea să se revanșeze pentru ceea ce a primit.

Caritatea este, în același timp, o manifestare profundă și integrată a Duhului Sfânt, care potențează constructiv manifestarea naturală a iubirii de oameni. Ea izvorăște dintr-un umanism adânc, existent în mod natural în sufletul omenesc, pe care Duhul Sfânt îl amplifică și îl orientează din punct de vedere spiritual.

Ca parte componentă a rodului Duhului Sfânt, caritatea trebuie cultivată în mod echilibrat și înțelept. În timp ce actul social are nevoie de compasiune și înțelegere pentru persoanele asistate, acțiunea sub impulsul emoțiilor puternice poate duce la decizii disproporționate, exagerate.

Da, și actul caritabil are nevoie de luciditate și judecată sănătoasă.

Pe de altă parte, caritatea poate fi folosită și ca factor catalizator pentru vindecare de traume și pierderi grave, episoade de depresie și anxietate. Atunci când ne aplecăm asupra durerilor altora ne vindecăm mai ușor de propriile noastre dureri sau tristeți.

Caritatea produce în sufletul celor asistați o reacție de recunoștință, care se reflectă asupra binefăcătorului în mod fericit și vindecător.

Când ajut, de ce ajut? Mă am în vedere pe mine? Sau pe cei pentru care vreau să fac ceva frumos, nobil și curat?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor