PEDEPSIREA PĂRINȚILOR

– Ar fi chiar frumoasă dacă nu ar avea urechile atât de mari, începu să o tachineze tatăl pe Allison.

Prietenii lui Allison râdeau, lucru care l-a încurajat pe tatăl ei să continue.

– Știați că atunci când o strigați pe Allison trebuie să alegeți cărei urechi vreți să vă adresați? Urechile ei sunt atât de mari încât sunt pe străzi diferite.

Toți au început să râdă din nou. Allison nu a râs. Dar tatăl ei era pe val.

– Ne gândim să ne apucăm de windsurfing, a spus el cu un zâmbet. Nu vom avea nevoie de vele.

De ce trebuie să facă mereu glume despre urechile mele?

Allison schiță un zâmbet fals și se ridică să își umple iarăși paharul cu suc, apoi se ascunse în bucătărie, unde făcu niște floricele de porumb pentru oaspeții ei. În cele din urmă, le-a spus prietenilor că avea teme de făcut și fugi să se ascundă în cameră. Ar fi vrut ca tatăl ei să tacă. În schimb, a tăcut ea.

Citește 1 Timotei 5:1

Ce poți face când părinții tăi exagerează?

Dumnezeu ne poruncește să ascultăm de părinții noștri. Dar are o listă și mai lungă de porunci pentru părinți. Este treaba părinților tăi să te călăuzească, să te disciplineze și să te încurajeze.

Mai devreme sau mai târziu, toți părinții greșesc. Te iubesc, dar nu știu cum să îți arate. Sau știu ce să facă, dar nu fac lucrul acela perfect. Spun lucruri care te rănesc. Te îngroapă în reguli și așteptări, dar nu ridică un deget să te ajute. Își bagă prea mult nasul și nu ascultă suficient. Îți taie aripile în loc să te încurajeze. Așa că Biblia îi avertizează pe părinți să nu își supere copiii și să nu îi întărâte: „Părinţilor, nu întărâtaţi pe copiii voştri, ca să nu-şi piardă nădejdea” (Coloseni 3:21).

Ai vrea să îți poți pedepsi părinții, dar nu poți. Și nu te va ajuta dacă le răspunzi sau țipi la ei – mai ales dacă le spui ce așteaptă Dumnezeu de la ei. Dar poți să vorbești cu ei. În loc să le răspunzi obraznic sau să lași de la tine, spune-le cum te simți și ce nevoi ai. Asta nu este o scuză să îi ataci. Este o șansă să îi convingi cu blândețe, să le vorbești așa cum vrei să ți se vorbească – cu respect.

Părinții tăi nu se pot schimba dacă nu știu ce te rănește sau ce te enervează. Dacă nu înveți să vorbești în numele tău, nu îți rămâne decât să suferi.

Nu mustra cu asprime pe un bătrân, ci sfătuieşte-l ca pe un tată.
1 Timotei 5:1

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video