ÎNȚELEPT OM!

Cu pixul și caietul pe bancă, îți tragi scaunul mai în față și te străduiești să pari la fel de inteligent ca ceilalți colegi de la primul tău curs de la facultate. Profesorul intră, este ușor de observat cu sacoul acela de lână, părul alb și barba în formă de cioc. Accentul lui îi anunță pe toți că s-a născut în îndepărtata insulă Academia.

În timp ce profesorul explică cerințele pentru notele zece, opt sau șase, un tip ridică mâna, scuturând-o frenetic, pentru a-i atrage atenția.

– Vom da examen din asta? întreabă.

Profesorul îi zâmbește sarcastic, iar ceilalți studenți se uită în jos.

– Plecați acum, vă avertizează profesorul, dacă nu plănuiți să munciți pentru nota șase. Veți munci sau veți pica.

Tresari.

– Veți reuși, continuă el, dacă vă amintiți două lucruri: sunt aici pentru că știu mai multe decât voi. Sunteți aici, ca să profitați de înțelepciunea mea.

Te înfiori, dar știi că are dreptate.

Citește Proverbele 1:1-7

Unde te duci ca să te deștepți?

Viața este un șir de evenimente în care alții fac pentru tine ceea ce tu nu poți și te învață ceea ce tu nu știi, până când devii capabil să faci tu acele lucruri.

Așa că recunoaște: uneori, în anumite situații, ești fără idei și neajutorat.

Nu te simți prost! Toți suntem așa. Toți avem nevoie de ceea ce Dumnezeu vrea să ne învețe: „înțelepciune” (a ști cum să trăiești cu măiestrie), „disciplină” (a te educa în a asculta de Dumnezeu), „maturitate” (a ști să facem alegerea corectă între două idei sau acțiuni) și„precauție” (a ne gândi la consecințele acțiunilor noastre înainte de a le da curs). Înțelepciunea lui Dumnezeu te împiedică să fii naiv sau imatur, astfel încât să știi cum să acționezi în favoarea ta și a altora.

Partea incredibilă este că Dumnezeul atotștiutor nu te tratează niciodată ca pe cineva fără valoare. Nu este un profesor care își etalează vastele cunoștințe superioare.

Dar te poate învăța numai cât vrei să cunoști. Te deștepți numai atunci când te „temi de Dumnezeu” – când asculți cu respect de învățăturile Lui, pentru că știi că ai nevoie de El ca să te descurci în viață.

Vei avea întotdeauna nevoie să înveți de la Tatăl, care știe ce este cel mai bine.

Pildele lui Solomon, fiul lui David, împăratul lui Israel […] ca să dea celor neîncercaţi agerime de minte, tânărului cunoştinţă şi chibzuinţă.
Proverbele 1:1,4

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor