Pus la colț

Lui Jake nu îi plăcea să aibă grijă de frățiorul și surioara lui. Marțea fusese dintotdeauna zi de cumpărături, și mama lui Jake i-a amintit încă o dată că trebuia să vină direct acasă de la școală pentru ca ea să poată merge la magazin. La prânz, prietenii lui Jake și-au făcut alte planuri pentru acea după-amiază – nimic extraordinar, doar să joace baschet – și l-au necăjit pentru că trebuia să se ducă acasă să facă pe mămica.

În acea după-amiază, în mintea lui Jake s-a dat un adevărat război: Du-te! Nu te duce! Du-te! Nu te duce! Ar fi continuat la nesfârșit – doar că a sunat clopoțelul care anunța sfârșitul ultimei ore și prietenii lui se pregăteau să plece. Trebuia să se hotărască.

Când trebuie să alegi între prieteni și părinți, te simți ca la un meci de box – prietenii într-un colț, părinții, în celălalt. La sunetul gongului, fiecare dintre ei iese din colțul lui. Dar nu luptă unul cu altul. Vin după tine. Ascultă de părinți, și unii dintre prietenii tăi te vor lovi. Ascultă de prietenii nepotriviți, și părinții își vor ieși din minți.

Citește Proverbele 1:8-19

Care sunt influențele negative cu privire la care tatăl își avertizează fiul?

Oamenii răi din Proverbele voiau ca fiul să îi ajute să îi întindă o cursă unui om nevinovat. Prietenii lui Jake voiau ca el să arunce la coș, nu să ucidă oameni, dar tot îl încurajau să facă ceva rău, trădând încrederea mamei lui. Prietenii, vrăjmașii și toți ceilalți pot pune aceeași presiune pe tine. Încearcă să îți spună cum să vorbești, cum să gândești, cum să simți și cum să acționezi. Uneori, sugestiile lor nu corespund așteptărilor părinților tăi.

La fel ca Jake și fiul din Proverbele care asculta sfaturile tatălui său, și tu trebuie să îți dai seama ce este adevărat și corect – ce este cel mai bine pentru tine. „Păcătoșii” i-au oferit fiului lucruri ușor de obținut: apartenența la grupul lor și o parte din pradă, suficient cât să îi acopere orice nevoie. Prietenii tăi s-ar putea să îți ofere și ei mari recompense: popularitate imediată, emoții puternice sau o aventură. Părinții spun că aceasta este o lovitură sub centură – o lovitură care te ia prin surprindere când nu te aștepți.

Cine are dreptate? Ce este cel mai bine? Ești în mijlocul ringului de box și ambii adversari se îndreaptă spre tine. Este timpul să te gândești bine la părinții tăi și la sarcina pe care Dumnezeu le-a încredințat-o.

Fiule, dacă nişte păcătoşi vor să te amăgească, nu te lăsa câştigat de ei! Proverbele 1:10

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor