Bacalaureat

Să nu vă gândiți mai dinainte ce veți răspunde, căci vă voi da… înțelepciune. Luca 21:14,15

Aproape fiecare etapă din viața noastră aduce cu sine și un fel de examen sau presupune îndeplinirea unor formalități. Când trecem de la un nivel la altul în școală, trebuie să susținem anumite teste, apoi ne supunem la mai multe examene, pentru a obține unele drepturi (cum ar fi dreptul de a conduce o mașină, dreptul de a practica o meserie etc.) Despre bacalaureat se spune că este examenul vieții. Deși nu e cel mai greu examen pe care îl dă cineva, se pare că e considerat așa fiindcă e primul examen cu adevărat complex și de care candidatul este pe deplin conștient. Cu toate acestea, nu toată lumea dă un astfel de examen. Există foarte mulți oameni care nici măcar nu au ajuns până la nivelul de a se înscrie la bacalaureat. Ei practică diferite meserii, se căsătoresc, au familie și parcurg etape cu mult mai dificile decât un examen. Este, așadar, un examen important, dar, în cele din urmă, opțional. În general, bacalaureatul se suprapune cu ajungerea la majorat. Când ești declarat major, devii responsabil în totalitate de faptele tale. Dacă până atunci, pentru o culpă era vinovat și părintele tău sau un alt adult, de aici înainte, cel major este singurul responsabil.

În poporul Israel, un tânăr devenea responsabil din punct de vedere administrativ, social și religios după vârsta de douăzeci de ani; abia de la vârsta de douăzeci de ani era socotit la numărătoare (recensământul poporului). Un alt prag pentru tinerii din poporul Israel era la 27 de ani. Mântuitorul Isus Și-a început lucrarea publică la vârsta de 27 de ani. Abia atunci a început să îi cheme pe ucenici să vină după El.

De gândit astăzi:

În viața ta sunt multe praguri pe care le vei depăși. Importantă este însă conștiența faptului că orice examen luat cu bine, absolvit, aduce o responsabilitate în plus. Pe lângă un aparent avantaj, trecerea de un examen, fie el de bacalaureat sau pentru obținerea permisului auto, vine la pachet cu un set considerabil de responsabilități și obligații. Învață să privești cu răspundere viața și vei evita suferințe, eșecuri și probleme complexe.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor