Asul din mânecă

Dumnezeu este adăpostul și sprijinul nostru, un ajutor care nu lipsește niciodată în nevoi. Psalmii 46:1

Expresia „asul din mânecă” își are originea într-o manevră necinstită a jucătorilor de cărți. Vorbește despre îndemânare și strategie, dar, indirect, despre înșelăciune și trișare. Cu timpul, s-a păstrat doar conotația de a avea o rezervă strategică, o soluție neexpusă, dar pregătită din timp. Oamenii înțelepți își fac socotelile încă de la începutul unei acțiuni. Nu încep o construcție dacă nu au pregătite materialele; nu pleacă la o bătălie dacă nu și-au evaluat forțele.

În decursul istoriei biblice, avem multe exemple de oameni înțelepți. Strategia i-a caracterizat pe unii dintre conducătorii poporului Israel. Au fost însă și momente când israeliții au confundat anumite simboluri cu un as din mânecă (de exemplu, în războiul cu filistenii, au crezut că, dacă au chivotul cu ei, vor avea biruință). Unul dintre împărații lui Israel a folosit pe post de „as” vasele de la templu, ca să cumpere bunăvoința și un acord de pace cu egiptenii. Filistenii au avut și ei un as în mânecă, pe care l-au scos în Valea Terebinților – Goliat – însă nu s-a dovedit prea fericită alegerea.

Probabil că cel mai cunoscut personaj care a mizat prea mult pe asul din mânecă este Samson. El avea o putere superioară și inexplicabilă, reprezentată simbolic prin cele șapte șuvițe de păr de pe capul lui. El declanșa diverse scandaluri, căuta pricină de război și se expunea chiar în mijlocul vrăjmașilor, știind că, la nevoie, are acel as al puterii invincibile. Numai că a fost atât de beat de mândrie și de dorința de spectacol, încât a predat chiar el secretul (a dat de bunăvoie asul pe care îl avea unei femei plătite, Dalila). De multe ori, încumetarea omului se bazează pe ceva ce a funcționat de câteva ori și inspiră încredere, dar nimic nu este atât de garantat încât să riscăm și pe plan spiritual.

De gândit astăzi:

Singurul as din mâneca unui creștin este Dumnezeu. Doar că El nu e o simplă carte de joc și nu poate fi implicat de către om în planuri distructive pentru sine ori pentru alții. Când intră în ecuație El, nimic nu mai poate fi împotrivă. Relația cu El este însă mereu una de respect și atenție. Nici viața nu e un simplu joc de poker, nici Dumnezeu nu este o simplă carte câștigătoare.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor