Axa prioritară 11

Căile strâmbe vor fi îndreptate și drumurile zgrunțuroase vor fi netezite. Luca 3:5

De câțiva ani, există un proiect european numit „Axa prioritară 11”, care reprezintă ceva cu totul diferit de ceea ce ar putea sugera numele. Este vorba de un sistem de înregistrare mai exactă a tuturor proprietăților în cadastru și cartea funciară. Proiectul este finanțat din fondurile comune UE, deci proprietarii nu plătesc nimic și acest lucru poate fi văzut ca un mare avantaj. În realitate, nu e nici avantaj, nici altceva. Este o modalitate, necostisitoare la scară mare, prin care administratorii, statul, practic va avea sub control „la centimetru” orice proprietate de pe teritoriul său. Cu alte cuvinte, te controlez pe banii mei. Pentru luptătorii din trecut, acest lucru ar fi fost inacceptabil, dar astăzi, aproape oricine vede în această înregistrare gratuită un avantaj de care trebuie să profiți.

Nu este vreun motiv de suspiciune sau de văzut conspirații, ci este doar interesantă evoluția lucrurilor; ceva ce în urmă cu doar câțiva ani era de neconceput acum este de dorit. Interesant este mecanismul prin care se ajunge de la o stare la alta. Dacă știi să prezinți ceva neplăcut sau periculos drept un avantaj, atunci succesul este garantat.

În Grădina Edenului, șarpele ar fi eșuat imediat dacă prezenta adevărul despre fructul oprit. Dar, pentru că a făcut totul să pară ca un mare avantaj și un pas înainte, Eva a considerat că trebuie să profite de acest avantaj și a acceptat oferta otrăvită.

De aici înainte începea ireversibilul. Rușinea și frustrarea pe care a început să le simtă nu mai puteau fi returnate; negociatorul mincinos nu era interesat cu adevărat de binele ei, ci de controlul pe care îl obținuse foarte ușor. Nu este obligatoriu să fie așa în toate cazurile, dar, atunci când te trezești cu o ofertă ce pare avantajoasă, manifestă circumspecție, mai studiază puțin, vezi care ar putea fi surprizele din culise. Din păcate, în afară de Dumnezeu, care oferă totul pe gratis și fără capcane, în altcineva nu putem să ne încredem fără rezerve. Precauția nu a stricat nimănui.

De gândit astăzi:

Când vine spre tine ceva foarte atrăgător, nu te grăbi să primești și să îți asumi obligații. Orice cadou care îți creează obligații, oricât de mici, ar trebui să nu te încânte. Cine oferă un cadou care obligă poate fi refuzat fără a fi considerat refuzul drept impolitețe. Uneori nu strică să fim fermi și precauți.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor