Cheia de 11

Sufletul nostru nădăjduiește în Domnul; El este Ajutorul și Scutul nostru. Psalmii 33:20

Celor care au desfăcut vreodată măcar un șurub le este cunoscut faptul că există diverse dimensiuni și că pentru fiecare mărime se folosește cheia potrivită. La cele mai multe mașini, în partea de jos a motorului există un fel de capac, numit baia de ulei. Acolo stă uleiul pe care o pompă specială îl distribuie prin toate orificiile motorului în timpul funcționării. Acest capac este fixat de corpul motorului cu ajutorul a mai multe șuruburi de 11. Dacă nu ai o cheie potrivită, foarte suplă, nu vei putea accesa acea parte în cazul unei defecțiuni. Cheia respectivă trebuie să fie în același timp și foarte subțire la exterior, dar și foarte rezistentă. În general, atelierele de service auto au acest tip de cheie în mod obligatoriu.

Pe plan spiritual, am putea compara această cheie cu o abilitate deosebită, prin care un creștin este capabil să desfacă anumite lucruri complicate ori să înțeleagă ceva ce este mult mai profund decât lucrurile obișnuite.

În toată istoria poporului Său, Dumnezeu a avut oameni-cheie pentru anumite momente tensionate sau cruciale. Vom lua un exemplu simplu. Abigail era soția unui om considerat nebun; chiar și numele lui însemna acest lucru, Nabal. Într-o ocazie de sărbătoare, David a trimis o delegație la el și a cerut politicos câte ceva de mâncare de la acest om. Reacția lui a fost neașteptat de violentă și revoltătoare, provocatoare chiar. Așa cum era previzibil, David a primit informația și a decis că va reacționa cu violență. Dar Dumnezeu S-a folosit de o persoană-cheie care a venit în întâmpinarea furiosului David și, cu mult tact, a calmat pornirea lui distructivă și a stins conflictul; într-un fel, a făcut un reglaj fin al situației. Altfel, totul avea să devină un război gratuit. Acesta este doar un exemplu, dar mulți alți oameni curajoși și înțelepți, cu Duhul lui Dumnezeu în ei, au putut fi o cheie în mâna Maestrului divin.

De gândit astăzi:

În fiecare generație, Dumnezeu caută oameni-cheie, potriviți pentru diferite situații. Fiecare dintre noi, prin specificul lui, este potrivit pentru anumite situații. Timbrul vocii noastre, felul nostru de a zâmbi sau de a gesticula, stilul nostru de a dialoga sau de a asculta, toate caracteristicile noastre fac din noi o cheie specială și chiar unică. Fără colaborarea noastră, Dumnezeu este nevoit să apeleze la soluții de rezervă, însă El ar fi fericit dacă I-am oferi disponibilitatea noastră.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video