Zece „așteptătoare”

Ochii tăi vor vedea pe Împărat în strălucirea Lui. Isaia 33:17

Parabolele pe care le-a folosit Mântuitorul au o simbolistică foarte bogată. Fiecare pildă este ca un tablou cu multe detalii, pe care îți este imposibil să le observi doar la o simplă privire. Este nevoie de mai multe lecturi și de meditație asupra adevărurilor ascunse în parabolele prezentate de Învățătorul divin. Ucenicii L-au rugat de multe ori să le explice înțelesul, chiar imediat după ce ascultau relatarea. În unele momente, El făcea și o aplicație simplă, pe înțelesul tuturor. Din păcate, cei care înțelegeau chiar și fără prea multe explicații (cărturarii și fariseii) nu doreau să asculte ori să aplice la viața lor ceea ce învățau.

Parabola celor zece fecioare îi reprezintă pe toți cei care așteaptă revenirea Mântuitorului. Indiferent dacă sunt în categoria celor înțelepte sau în categoria celor neînțelepte, ele îi simbolizează pe cei care nu ignoră evenimentul și fac anumite pregătiri. Se pregătesc pe ele și ținuta lor, își pregătesc o candelă pentru vremea de întuneric, iar unele pregătesc și o rezervă de ulei. Ceea ce este specific tuturor este așteptarea. Ele nu își pun problema că vor merge la nuntă după sosirea Mirelui. Le era clar că vor fi acolo așteptându-L și sărbătorindu-I sosirea.

Lecția pe care noi trebuie să o luăm de la toate cele zece fecioare este că pregătirile trebuie să înceapă mai înainte, chiar de când se apropie vremea sosirii Lui. Diferența între fecioare stă în modul cum au făcut pregătirea. La prima vedere, toate erau la fel de frumoase, la fel de frumos îmbrăcate și candela fiecăreia ardea. De remarcat că ele nu au reinventat vreo regulă sau vreun obicei în plus. Au respectat protocolul cunoscut și au venit cu suficient timp înainte. Până la momentul începerii întârzierii, totul a fost la fel.

De gândit astăzi:

Sunt două lucruri importante: așteptarea și felul în care te pregătești pentru întâmpinarea Fiului lui Dumnezeu. Este esențial să aștepți, pentru că altfel evenimentul nu are nicio relevanță, dar este la fel de important și cum te pregătești. Dacă Îl așteptăm pe Domnul Isus să revină, dar nu ne pregătim în mod serios pentru întâlnirea cu El, toată așteptarea va fi un timp pierdut și ar fi păcat. Dacă tot aștept, măcar să fiu și gata de marea întâlnire.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video