Nota zece

Eu nădăjduiesc în Domnul… În El îmi pun încrederea. Isaia 8:17

Elev de nota zece, soț sau soție de nota zece, părinți de nota zece etc. A devenit o sintagmă pe care o folosim atunci când ceva sau cineva poate fi considerat ireproșabil, răspunde tuturor așteptărilor. Este o expresie foarte motivatoare. Când cineva declară despre noi că suntem de nota zece, devenim și mai siguri pe noi, dar și mai implicați. Când am primit la școală o notă de zece, avem pentru un timp dorința să nu stricăm acea notă cu alta mai mică. Experții în educație au constatat că elevii iubesc materiile la care au primit încă de la început un calificativ sau o notă mare. Când ai obținut o notă maximă, acest lucru te ambiționează să obții încă una la fel. Domeniile în care obținem nota maximă în ocazii repetate devin specializările noastre.

A existat un tânăr care a devenit unul dintre cei mai importanți promotori ai creștinismului pentru că un om deosebit a avut încredere în el și l-a apreciat în permanență. Timotei era doar un copil destul de șubred când apostolul Pavel a început colaborarea cu el, dar, simțindu-se apreciat, și-a dezvoltat abilitățile de lider. A devenit un om de încredere, astfel că făcea legătura între Pavel și biserică, dar era și mesagerul bisericii către Pavel.

În fiecare dintre noi o apreciere pentru ceea ce facem are un ecou pozitiv și ar trebui să fim conștienți că același ecou îl au aprecierile noastre și în inima celorlalți. Dacă am fi mai puțin zgârciți cu acordarea notelor de zece pentru ceilalți, am primi mai multe răspunsuri pozitive de la ei și i-am determina constructiv pe alții să fie ori să devină demni de mai multă prețuire. Se știe că gesturile frumoase determină gesturi frumoase.

De gândit astăzi:

Cum întoarce apa imaginea omului care o privește, la fel și atitudinea de apreciere întoarce apreciere din partea celor pe care îi întâlnim. Dacă vom alege să fim critici și disprețuitori, vom primi înapoi doar aversiune și cel mult reținere. Dacă vom lăsa inima și gura noastră să exprime note de zece, răspunsul va fi de nota zece. Prin urmare, numai de noi depinde ce oameni sunt în viața noastră.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor