Zecimea

Nu vă îngrijorați dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăși. Ajunge zilei necazul ei. Matei 6:34

Dumnezeu a oferit omului tot ce era necesar pentru o viață fericită. I-a asigurat zi de zi totul, în mod constant, de calitate și gratuit. Ca un exercițiu de recunoștință, a fost creată instituția zecimii. Dumnezeu nu are nevoie de puținul pe care îl înapoiem noi sub formă de zecime. Cei care au însă nevoie suntem noi. Este un exercițiu absolut necesar, care seamănă cu ceea ce fac părinții când oferă copilului lor mic anumite lucruri și îi propun ca acesta să împartă și celor din familie. Fac acest lucru pentru a forma și dezvolta altruismul. Când părinții văd că un copil nu vrea să împartă cu alții, sunt îngrijorați din pricina acestui semn de egoism.

Zecimea pe care o returnăm lui Dumnezeu este acea mică parte care face ca paharul nostru să fie plin de dă peste el. Îți imaginezi cum este să trebuiască să te miști prin casă ori pe un teren accidentat și în același timp să duci un pahar foarte plin, fără să verși din el? Este foarte greu, chiar imposibil. Dar, dacă înainte de a porni la drum, vărsăm într-un vas mai mare puțin din paharul prea plin, nu-i așa că am putea să ne mișcăm mai ușor și, în plus, nici nu ar trebui să mai privim cu grijă tot timpul la pahar, ci am vedea pe unde mergem?

Când păstrăm tot ce câștigăm, vom fi tentați să privim numai la câștigul nostru și, pe lângă faptul că ne vom manifesta ca niște egoiști, Îl vom pune pe Dumnezeu în imposibilitatea de a ne mai binecuvânta. Gândește-te: unde să mai pună El alte binecuvântări proaspete dacă noi nu facem loc pentru ele? În momentul în care noi oferim altora sau chiar Lui din ceea ce avem, El completează cu ceva și mai bun, și mai potrivit pentru astăzi și nu vom duce lipsă.

De gândit astăzi:

Ține minte esențialul: zecimea este ocazia pe care I-o oferim lui Dumnezeu pentru a ne binecuvânta; cu cât suntem mai altruiști, cu atât Îi dăm ocazia să ne ofere la rândul Lui. Dacă păstrăm doar pentru noi ceea ce avem, vom rămâne cu niște economii ascunse, nefolosite și inutile. Nimeni nu se îmbogățește ascunzând banii, ci folosindu-i cu înțelepciune. Zecimea este cea mai sigură investiție.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video