Grupul G8, adică G7

Carnea şi inima pot să mi se prăpădească, fiindcă Dumnezeu va fi pururea stânca inimii mele şi partea mea de moștenire.Psalmii 73:26

Grupul Celor Opt (G8) reprezintă un forum internațional al statelor dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic şi militar. G8 este alcătuit din primele șapte țări capitaliste industrializate din lume: Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia şi Japonia, la care se adaugă Rusia.

Între 1997 și 2014, G7 a fost cunoscut ca Grupul Celor Opt (G8), format din țările G7 plus Rusia. La 2 martie 2014, din cauza implicării Rusiei în conflictul din Ucraina, participanții din șapte țări (fără Rusia), împreună cu reprezentanții Uniunii Europene și ai Comisiei Europene au suspendat participarea la summitul de la Sochi și s-au întrunit la Bruxelles în formatul G7, excluzând Rusia din acest grup. Din 2014 încoace, grupul G8 cuprinde efectiv șapte state și UE ca al optulea participant.

În concluzie, vorbim despre ceva ce pare a fi mai mare, însă nu e chiar așa. Nu este singurul caz de acest fel. Istoria este plină de situații când instituții importante au păstrat doar denumirea, însă, în realitate, lucrurile stăteau altfel. Iată un exemplu: Israel era asediat de oștirea siriană, ucenicul profetului Elisei era îngrozit de numărul cotropitorilor, dar, cu o siguranță inexplicabilă, omul lui Dumnezeu s-a rugat și apoi i-a arătat ceva ce nu se vedea cu ochiul obișnuit – cu ei era o oștire impresionantă de îngeri, deci nu aveau nici cel mai mic motiv de teamă.

Un alt caz este cel al împărătesei idolatre și sângeroase Izabela; ea credea că are de partea ei o armată de slujitori și gărzi, dar la întrebarea lui Iehu: „Cine este pentru mine?”, slujitorii au aruncat-o de la fereastră; în ciuda aparențelor, nu era nimeni în grup cu ea. Multe forțe pot părea uriașe, de neînvins; Satana vrea de multe ori să dea impresia că nu poate fi biruit, dar, în realitate, există de partea lui Dumnezeu armate de oameni consacrați care trăiesc în discreție și anonimat, însă ies la lumină în momente cruciale; vezi Iosif din Arimateea.

De gândit astăzi:

Oricât de puternic ți s-ar părea grupul lui Satana, să știi că el este desființat deja de către cer; el obține mici biruințe prin intimidare și simulări. Infinit de mare și puternic este grupul aparent mic, o rămășiță a copiilor lui Dumnezeu; lângă ei stă cerul întreg.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor