Numărul imperfecțiunii omului

Încredințează-ți soarta în mâna Domnului şi El te va sprijini! Psalmii 55:22

În strădania lor de a se cunoaște și evalua pe o scară universală, oamenii au inventat tot felul de sisteme și de pseudoștiințe. Una dintre aceste așa-zise științe este numerologia. Nu este exclus ca promotorii acestei teorii să fi făcut o legătură între cele câteva numere simbolice din istoria biblică și practici de ghicire păgână. S-a ajuns la credința că numerele ne influențează destinul și caracterul. În credința unor popoare, numerele patru și treisprezece reprezintă ceva nefast, ghinionul.

În simbolistica biblică, întâlnim o importanță mai specială în privința unor numere sau cifre și, într-o oarecare măsură, acestea au fost asumate în multe culturi creștine. De exemplu, numărul trei reprezintă Dumnezeirea, Trinitatea; numărul șapte este considerat numărul desăvârșirii, 666 reprezintă anticristul și numărul șase este văzut ca un simbol al omului.

Cert este că dintotdeauna s-a pornit de la o realitate, un adevăr și s-a ajuns la multe speculații, în funcție de interesele interpreților. Când Biblia folosește anumite numere, ele sunt doar simboluri pentru ca omul să facă mai ușor conexiunile cu adevărul. Când omul inventează „marea știință” numită numerologie, el transformă orice număr și orice cifră în profeții, calcule ale destinului, formule magice, care ne pot influența, dar prin care și noi putem determina viitorul. Se fac incredibile conexiuni la influența astrelor și a altor elemente din lumea ocultă.

În sine, nu este o mare pierdere dacă cineva nu știe sau nu înțelege foarte bine semnificația numerelor, nici măcar a celor din Biblie. Dumnezeu a lăsat profețiile și împlinirea lor cu scopul de a întări credința noastră în El. El nu a transformat calcule profetice în condiții de mântuire. Dar este o adevărată capcană aceea de a da mai multă importanță și puteri malefice unor numere vehiculate prin pseudo­științe. Un creștin nici nu ar trebui să cocheteze cu astfel de inepții.

De gândit astăzi:

Nu pierde vremea făcând deducții și calcule numerologice, astrologice sau previziuni astrale. Nu e treaba noastră să știm vremurile sau soroacele, declară Evanghelia. Ceva mai simplu și mai exact decât asta crezi că e?

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor