A cincea parte

Ți-am pus înainte viața şi moartea… Alege viața, ca să trăiești. Deuteronomul 30:19

O cincime din copiii lumii, aproximativ 22 de milioane de copii din întreaga lume, nu primesc vaccinurile necesare pentru a fi imunizați contra unor boli care le pot provoca moartea, a atras atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării. Unu din cinci copii – majoritatea din țările cele mai sărace de pe glob – nu beneficiază de cele trei doze obligatorii de vaccin.

Bineînțeles că, dincolo de procent, ar trebui să ne gândim la motive: în primul rând, se vede că sărăcia nu permite unor părinți să-și protejeze copiii prin vaccin, și ei cresc astfel victime sigure pentru bolile de mai târziu. Ceea ce este însă mai greu de priceput este faptul că există părinți care, din încăpățânare sau din paranoia, aleg să nu-și vaccineze copiii, rezultatul fiind cu nimic diferit de cel din cazul sărăciei.

Este ciudat cum în această lume, dacă omul nu este victima lipsurilor și a neputinței, se face el singur victimă prin ceea ce vrea să creadă că este „hotărâre”, în realitate fiind doar o persoană foarte căpoasă și uneori chiar irațională.

Nu este o afirmație gratuită aceea că așa cum ne putem face noi înșine rău nu ne va face nimeni.

Există în Evanghelie un moment extraordinar de profund și trist: Mântuitorul Se află pe dealul din fața Ierusalimului, oraș pe care încercase din răsputeri să-l trezească și să-l salveze, iar locuitorii săi refuzaseră. Acum, El privea plângând și spunea: „De câte ori am vrut să strâng pe copiii tăi cum își strânge găina puii sub aripi, și n-ați vrut! Iată că vi se lasă casa pustie.”

De gândit astăzi:

Există o perioadă când putem ezita și putem să nu luăm chiar în serios șansele pe care le avem, însă realitatea este că va fi și un moment în care nici măcar Dumnezeu nu va mai putea să aștepte și va trebui să pună capăt tuturor lucrurilor, acel moment când va spune: „De aici înainte, cine este sfânt să fie sfânt și mai departe, cine este nesfânt să rămână nesfânt și mai departe.”

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor