Cutia cu cinci trepte

Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu! Matei 5:8

Cine are o mașină știe că astăzi o cutie de viteze în cinci trepte este depășită. Când conduci, vitezele te ajută în două feluri: o dată să economisești combustibil și, în al doilea rând, să ai rezerve de putere și viteză atunci când faci depășiri sau trebuie să mergi pe drum în pantă. Se știe că, atunci când te angajezi într-o depășire, recomandarea este să mai ai încă o viteză de rezervă. Pentru cei cărora le place viteza și le plac depășirile, o cutie de viteze cu doar cinci trepte nu reprezintă o atracție. Depășirile sunt poate cel mai ispititor lucru, dar și cel mai periculos. O mulțime de accidente se petrec în timpul sau din cauza depășirilor. Te-ai gândit vreodată de ce nouă, oamenilor, ne place atât de mult să depășim? Ce face ca o simplă depășire să fie așa de fascinantă? E posibil să fie sentimentul de eliberare după ce ai răbdat să mergi în spatele altei mașini. Se poate să fie acel sentiment de putere și superioritate când treci pe lângă cineva și îl privești cu coada ochiului cum ar vrea să nu te lase, dar atâta poate. De puține ori economia de timp este în mod real cauza pentru care depășim.

Filozofia biblică cu privire la acest aspect este șocantă, nu prea ai vrea să o accepți. „Fiecare dintre voi să dea întâietate altuia!” Cum vine asta? Ni se cere să devenim mediocri când am putea fi deasupra celorlalți? Este o poruncă prin care ni se testează umilința sau răbdarea?

Dacă privim și înțelegem mai atent, vom pricepe că drumul mântuirii nu este un circuit de raliu, ci mai degrabă o șosea din ce în ce mai abruptă și mai la înălțime. În afară de faptul că orice depășire ar fi fatală, există și dorința, chiar rugămintea Mântuitorului de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Sunt mulți semeni care depind de compania și de încurajarea noastră. În cazul salvării noastre, o cutie de viteze cu o singură treaptă ar fi suficientă.

De gândit astăzi:

Orice depășire pe plan spiritual poate pune pe cineva în pericol; nu alergăm într-o cursă contra cuiva sau contracronometru. Noi ne îndreptăm spre același punct: locul întâlnirii cu Salvatorul nostru. La acea întâlnire, ne va întreba despre cei care au fost cu noi pe drum: unde sunt, ce s-a întâmplat cu ei, ce am făcut noi pentru ei. Simplul fapt de a nu lăsa pe cineva în urmă înseamnă o mare susținere.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video