Cinci fecioare înțelepte

Da, Tu ești lumina mea, Doamne! Domnul luminează întunericul meu. 2 Samuel 22:29

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem este aceea de a confunda o persoană care are foarte multe informații cu o persoană înțeleaptă. Nimic mai fals. Cineva care acumulează multă informație are o memorie bună, dar, dacă această memorie nu este dublată și de un sistem de procesare și de capacitatea de a lua decizii concrete, memoria respectivă nu valorează aproape nimic. Un om înțelept poate să știe mai puține lucruri, dar pe cele știute le are într-o minte organizată, le aplică după reguli și principii realiste, chiar dacă nu face acest lucru într-un mod zgomotos și atrăgând atenția foarte mult.

Fecioarele înțelepte puteau fi considerate la prima vedere cam exagerate și prea sceptice. De ce să mergi la o nuntă, unde va fi lumină suficientă asigurată de organizatori, cu felinarul plin de combustibil și, în plus, cu un vas cu alt combustibil de rezervă? În loc să-și ducă poșeta simandicoasă și să se bazeze pe ceea ce se întâmplă de obicei, ele au decis că vor fi pregătite. Să nu ne imaginăm că s-au influențat una pe alta; fiecare a venit de la casa ei; s-au întâlnit acolo. Doar că ele, din toate zece, aveau o povară în plus. Dacă voiai să ieși în întâmpinarea mirelui, trebuia să ai felinarul aprins, era ca un fel de permis de intrare. Dacă aveai flacăra stinsă, nici măcar nu mai încercai. De această dată, întârzierea a fost cu mult mai mare decât de obicei. În mod normal, un felinar cu rezervorul plin era suficient. Dar acum a trecut mult mai multă vreme. Rând pe rând, luminile pâlpâie. Cine are ulei de rezervă reumple rezervorul și reglează flacăra din nou. Pentru unele așteptătoare este panică, dar pentru cele cinci fecioare „înțelepte”, totul decurge normal.

Iată că înțelepciunea de această dată a însemnat a fi prevăzător, a fi pregătit pentru situații neașteptate, cu mult mai speciale decât orice excepție.

De gândit astăzi:

Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor