Clasa în care ai un diriginte și mai mulți profesori

Este oare ceva prea greu pentru Domnul? Geneza 18:14

După grădiniță și școala primară, când cunoști o singură educatoare și o învățătoare sau învățător, trăiești o mare schimbare la debutul clasei a cincea, unde, pe lângă un diriginte, faci cunoștință la fiecare oră cu un profesor diferit. Începi să faci diferențe: profesoara de chimie este mai de treabă decât profesorul de matematică; la fizică înțelegi mai greu decât la geografie și tot așa. Se mai întâmplă un lucru: simți că pentru unii profesori reprezinți mai mult decât pentru alții și, inexplicabil, ai sentimentul că materiile la care profesorul are o atitudine pozitivă parcă sunt mai ușoare și mai frumoase. Abia aștepți cursurile plăcute și te îngrozesc cele cu profesori antipatici. Interesant cum matematica, o știință rece, exactă, poate fi plăcută sau nesuferită, în funcție de simpatia pentru profesor!

În general, noi conferim nuanțe lucrurilor și trăirilor, în funcție de persoanele implicate. Deciziile politice, declarațiile, constrângerile și toate celelalte măsuri pot fi insuportabile sau foarte bune, în funcție de simpatia față de autori.

Simpatia și antipatia sunt două sentimente care nu cresc de la sine. Ceva anume depune o sămânță. Acest lucru nu îl putem controla noi. Ne trezim cu motivele pentru a simpatiza sau nu, dar putem controla însă ce facem cu acea sămânță. Dacă alegem să o cultivăm, să o dezvoltăm și să o întreținem, ea va deveni mare, apoi incontrolabilă. Simpatia poate deveni iubire, iar antipatia se poate transforma în ură. Cu iubirea te descurci mai ușor, dar ura este foarte greu de stăpânit.

Cea mai înțeleaptă decizie, atunci când simțim o mică sămânță de simpatie sau de antipatie, este să fim conștienți ce facem cu ea. Dacă e o sămânță de ceva negativ, ar trebui eliminată de la început. Orice este lăsat să crească, fie și de la sine, poate deveni periculos și greu de controlat.

De gândit astăzi:

Dacă, la o analiză personală, ajungi la concluzia că ceva te împiedică să vezi cu ochi buni o persoană sau dacă simți rețineri în privința cuiva, nu ignora trăirea respectivă, caută modalități de a elimina antipatia și resentimentele. Vezi de ce nu poți suporta pe cineva, apoi abordează acele lucruri cât sunt încă la stadiul de început. Ține minte ce spune Biblia: „Biruiește răul prin bine!”

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor