Sferturile unei competiții sportive

Încredințează-ți lucrările în mâna Domnului, şi îți vor izbuti planurile. Proverbele 16:3

Toate marile competiții sunt planificate corespunzător specificului și pe baza unui calendar logic. Orice competiție serioasă caută un model de desfășurare cât mai eficient, pentru ca, în final, câștigătorul să fie într-o măsură cât mai mare chiar cel care a depus cele mai multe și mai potrivite eforturi. Sunt, din nefericire, și competiții trucate sau afectate de interese meschine. Există sportivi sau luptători care trișează; fie obțin rezultate profitând de neclaritatea regulilor, fie îi determină pe cei ce arbitrează să aplice greșit ori părtinitor acele reguli; mai este și categoria celor care obțin capacitate, rezistență prin mijloace ilegale, de genul drogurilor.

Regula de bază a tuturor competițiilor este aceea de a oferi tuturor participanților condiții și șanse egale. Când acest echilibru este afectat, competiția întreagă devine nelegitimă.

Există însă și multe victime total nevinovate. Un exemplu este gimnasta echipei olimpice a României la Olimpiada de la Sidney, Australia. Neatenția și neștiința medicului echipei, combinate cu regulamentul insuficient de precis, au dus la eliminarea dramatică din concurs și anularea titlului olimpic obținut acolo de gimnasta noastră. Acesta este un exemplu de implicații imposibil de măsurat în urma unui gest banal cât o pastilă de Paracetamol sau Nurofen administrată pentru o la fel de banală răceală.

Nici nu mai folosește la nimic dacă cineva plătește ulterior sau își asumă eroarea; o viață poate fi stricată.

De gândit astăzi:

Nu contează dacă ești la începutul unui drum sau la finalul său, eșecul e posibil oricând. Poate să fie vina ta sau a altora, tu suporți consecințele. Când te antrenezi să câștigi o cursă, pregătește-te și pentru a o pierde. Iar dacă faci parte dintr-un proiect care îi privește și pe alții, nu trata cu superficialitate și din rutină lucrurile; orice amănunt greșit poate distruge destinul cuiva. Nu e prea plăcut să porți în suflet dărâmarea sau eșecul unei persoane care s-a bazat pe tine în totalitate. Dacă simți că nu poți fi de încredere, mai bine refuză o responsabilitate deosebit de importantă.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video