Trifoi cu patru foi

Bunătățile Domnului nu s-au sfârșit, îndurările Lui nu sunt la capăt, ci se înnoiesc în fiecare dimineață. Plângerile 3:22,23

Trifoiul cu patru frunze este considerat simbolul norocului. Norocul este acel ceva ce ți se întâmplă, fără ca tu să fi contribuit în mod direct la realizarea lui. Este un fel de cadou pe care oamenii își imaginează că îl primesc de la o forță superioară, Dumnezeu, soartă, mama natură etc.

Scepticii spun că norocul și-l face omul. Realiștii consideră că noroc este doar un cuvânt, o iluzie fără acoperire în realitate.

Căutând în Cuvântul lui Dumnezeu, nu vei găsi referiri la noroc. Există daruri pe care le primește omul din mâna Tatălui său ceresc; există minuni inexplicabile prin care Mântuitorul a schimbat viața unor oameni, dar noțiunea de noroc nu se găsește.

Este și întru totul explicabil: Dumnezeu nu a cultivat niciodată filozofia hazardului, nici măcar în sensul pozitiv. În lumea lui Dumnezeu, totul este ordonat, are un scop, o desfășurare și face parte dintr-un plan mult mai amplu. Modificările pe care omul le determină în traseul vieții lui au consecințe și decurg din conjunctura de factori declanșată de ceva anume. Nimic nu apare din întâmplare, fără o cauză știută sau neștiută, înțeleasă ori nu.

Dacă cineva alege să se lase în voia sorții ori în baza norocului, va fi ori dezamăgit, ori nebun. De obicei leneșii apelează la noroc: este convenabil ca justificare pentru inactivitate, dar și pentru eșecuri.

De gândit astăzi:

Știind că nimic nu vine la întâmplare sau fără să aibă o sursă anume, fii cu o măsură de înțelepciune și de conștiență: mulțumește lui Dumnezeu pentru orice lucru bun primit, chiar dacă nu îți explici cum s-a întâmplat. Nu cădea în extrema cealaltă, a ghinionului. Așa cum norocul este un termen pentru ceva iluzoriu, la fel este și termenul de ghinion. Dar și în cazul unor sentimente negative și al senzației că primești numai lucruri rele, poți face ceva: roagă-te! Dumnezeu îl poate opri pe cel rău să te atingă cu darurile lui otrăvite. Dacă există un „noroc”, acela este Dumnezeul nostru.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor