Primii patru oameni din lume

Domnul a abătut de la tine pedepsele tale… nu trebuie să te mai temi de nicio nenorocire! Ţefania 3:15

Cu primii oameni ai planetei am făcut cunoștință de pe primele pagini ale Bibliei sau măcar din povestirile auzite. După Adam și Eva, vine următoarea generație, primii doi copii ai lor: Cain și Abel. Erau o familie interesantă, într-un fel, prototipul familiei din toate veacurile.

Un bărbat care mai întâi s-a simțit singur și a adormit, iar la trezire a descoperit că avusese loc o minune – niște ochi fermecători îl priveau; era Eva, soția lui. Nu au avut nevoie de nuntă sau de un program complicat. Dumnezeu le-a dat binecuvântarea și au început drumul lor împreună. Eva, ca mai toate soțiile, a venit cu o inițiativă: „Hai să mâncăm ceva bun”, iar Adam, de teamă că ar putea să o supere sau să o piardă, a acceptat, deși știa că era o decizie greșită. După o vreme de adaptare în afara Grădinii Edenului, s-a născut Cain, primul om născut în adevăratul sens al cuvântului. Cain este primul născut de pe planetă, părinții lui fiind modelați de Creator din materiale diferite. După o vreme, s-a născut și Abel. Nu mai erau titluri, nu putea fi nici primul, nici ultimul, era doar al doilea copil de pe lume. Încep să apară diferențe între cei patru: părinții devin ocupați cu viața, băieții încep să ia propriile decizii. Așa se face că pentru Cain a fost atractivă munca în agricultură, îi plăcea că pământul tace, nu vrea să fie iubit, ci doar lucrat și îi dădea roadele. Abel pare că prefera mai mult ființele și a decis că va fi păstor.

Se mai conturează o diferență importantă: unul era mai rezervat în relația cu Dumnezeu, în timp ce Abel pare mai interesat de acest domeniu. Se rugau fiecare. Presupunem că părinții lor, care într-o vreme vorbeau direct cu Dumnezeu, i-au învățat și pe ei cum să se roage.

Un conflict a făcut ca fratele mai mare să ridice mâna împotriva celui mai mic și să-l omoare. Această primă familie trăiește un set complex de evenimente: căsătoria, pierderea casei, prima naștere de pe planetă, prima crimă între frați, apoi separarea și, evident, la final, moartea tuturor.

De gândit astăzi:

Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor