Nota 4

El nu-Şi ține mânia pe vecie, ci Îi place îndurarea! El va avea iarăși milă de noi, va călca în picioare nelegiuirile noastre şi va arunca în fundul mării toate păcatele lor. Mica 7:18,19

În sistemul școlar cunoscut la noi, cei mai mulți elevi sunt evaluați cu note de la 1 la 10. Există și un prag considerat limită de trecere, iar acesta coboară până la nota cinci. Cine primește nota de sub limită, adică patru, înseamnă că a avut o performanță insuficientă și fie face un efort de acumulare a unor informații sau deprinderi ce încă lipsesc, fie ia de la capăt un ciclu de pregătire (un an). Insuficient este ideea de bază a acestei note. Ce înseamnă acest lucru? De obicei, dacă un elev nu vrea să învețe sau dacă încearcă într-un mod ilegal, prin copiere, să obțină o notă mai bună, primește nota doi sau trei. Nota patru se acordă celor care au încercat totuși ceva, au depus un mic efort, însă nu suficient de mare pentru a obține și un rezultat. Pentru compensarea unei note de patru este necesară măcar una de șase.

Când te afli în situația de a fi sub linie, ai nevoie de ajutor. Un elev care se află în această situație are nevoie de cineva care să ghideze învățarea lui în așa fel încât, la o următoare examinare, să poată fi capabil să rezolve de unul singur exercițiul sau cerința primită.

Când ești un elev de nota patru, nu prea îți permiți luxul și orgoliul de a refuza ajutorul unui meditator, dimpotrivă, ar trebui să ai inițiativa de a cere ajutorul.

Se întâmplă oricui să nu înțeleagă o parte din informația primită la școală; dacă ai parte de un profesor binevoitor și cu vocație, acesta va face în așa fel încât să se asigure că toți elevii au înțeles lecția. Dar, dacă situația este diferită, va fi nevoie de contribuția altui binevoitor care înțelege domeniul cu pricina.

Știi pe cineva dintre prietenii și colegii tăi care nu prea face față unor cerințe la școală? Ți-ar fi foarte greu să îi acorzi câteva meditații, în mod voluntar și fără să-l umilești?

De gândit astăzi:

Exemplul Domnului Isus este inegalabil; El mereu S-a aplecat spre cei căzuți și disprețuiți. Mereu Îl întâlnim explicând lucrurile simple celor ce nu sunt în stare să priceapă. El are răbdare cu cei săraci în duh și nu-i disprețuiește pe cei ce sunt incapabili să-și explice lucrurile complicate. El explică totul ca și cum ar face-o pentru prunci.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor